Intel ukinuo svoju nekad veliku tehnološku konferenciju

Nakon 20 godina redovnog održavanja ukinut je Intel Developer Forum (IDF), konferencija posvećena Intelovim novitetima i tehnologijama.

Prvi IDF je održan 1997. godine, kao malo okupljanje u kalifornijskom gradu Palm Springsu. Kasnije je preseljen u San Francisco, gde je višestruko narastao na krilima eksplozivnog uspona tržišta ličnih računara.

Veliki proizvođači desktop i prenosivih računara, čipova i data centara bili su redovni gosti IDF-a. No s usporavanjem rasta PC tržišta slabila je i privlačnost konferencije.

Prošle godine IDF je održan u San Franciscu i Pekingu. Za ovu godinu su bio je predviđen San Francisco i  termin od 15. do 17. avgusta u kongresnom centru Moscone, ali događaj je otkazan.

Zadnjih godina IDF su u San Franciscu zasenila predstavljanja novih iPhonea i drugih Appleovih noviteta. Pre šest godina termin se poklopio s Microsoftovom konferencijom Build.  U oba slučaja tokom Intelove konferencije više se pričalo o drugim proizvođačima nego o onome što je sama konferencija nudila. Zbog toga su u Intelu 2015. održavanje IDF-a pomerili za sredinu avgusta.

Takođe, zadnjih godina IDF je počeo gubiti na tehnološkim sadržajima i sve više postajati marketinški alat kojim se Intel želio prikazati kao kompanija koja se ne bavi samo tehnologijom.

Pre četiri godine su izbacili popularno ključno izlaganje bivšeg šefa tehnike Intela Justina Rattnera, koji je prikazivao tehnologije futurističkog izgleda poput računara na solarnu energiju. Inženjeri i druga u tehnologiju upućena publika počela se osipati.

Umesto konferencije Intel će održati manja događanja, radionice i učestvovati na sajmovima kako bi predstavio svoje tehnologije. Bio je već u velikoj meri prisutan na sajmovima kao što su CES, Computex i Mobile World Congress.

Intel budućnost vidi sve manje u desktop računarima, a sve više za data centre, autonomna vozila, modeme, internet stvari i proizvodnju.

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It