Informatika neće biti obavezan predmet, odlučio NPS

Informatika i računarstvo neće biti obavezan predmet od petog razreda osnovne škole od iduće školske godine, odlučio je danas Nacionalni prosvetni savet (NPS).

To znači da postojeći predmet tehničko i informatičko obrazovanje ostaje nepromenjen, sa postojećim fondom od dva časa nedeljno. Izmene u sadržaju pretrpeće izborni predmet informatika i računarstvo, koji đaci uče u višim razredima osnovne škole, a biće osavremenjeni i programi izbornog predmeta od igračke do računara (od prvog do četvrtog razreda osnovne) i obaveznog informatika i računarstvo u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

Predlog Ministarstva prosvete da informatika bude obavezna u višim razredima osnovne škole dobio je podršku samo tri člana NPS-a, dok je velika većina bila protiv. Predstavnici Ministarstva prosvete ne kriju razočaranje zbog ovakvog raspleta, a ministar prosvete Srđan Verbić napisao je na svom Twitter nalogu posle sednice NPS da je to žalosno loša odluka.

foto - Twitter screenshot

foto – Twitter screenshot

U jučerašnjoj diskusiji ocenjeno je da je predlog Ministarstva dobar, ali je bilo zamerki jer je urađen na brzinu i što je NPS ponovo doveden u situaciju da u vremenskom tesnacu odlučuje o nečemu što treba da startuje već od septembra. Ukazano je i da škole nisu tehnički opremljene za ovakvu promenu i da nema dovoljno računarskih učionica, što je demantovala Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, koja je juče branila predlog Ministarstva.

Informatika ipak obavezna od školske 2017/18.? foto BBC

Informatika ipak obavezna od školske 2017/18.?
foto BBC

Ipak, predsednik NPS, Aleksandar Lipkovski je naveo da je od mnogih nastavnika iz škola dobio informaciju da postoje problemi u funkcionisanju računarskih kabineta. On je naveo i da nije rešeno pitanje tehničkog održavanja, za šta je potrebno zaposliti nekoga. Lipkovski je ocenio da je predlog Ministarstva dobar, ali da ne vidi razlog zašto mora da počne da se primenjuje već od septembra. Na sednici se čulo i da bi u narednom periodu predlog trebalo doraditi i obezbediti preduslove da informatika postane obavezna u osmoletkama od školske 2017-18. godine.

U nastavku možete pogledati u čemu se sastojao predlog Ministarstva koji je NPS juče odbila.

Please follow and like us:

Advert

Pin It