Humanoidni robot ‘Pepper’ dobio posao i britanskoj školi gde će raditi u nastavi savremenih tehnologija

Londonska škola tehničkih nauka i dizajna UTC, koja se otvara u septembru, postaće prva škola u Velikoj Britaniji koja ima robote predavače

Humanoidni robot Pepper, o kom smo pisali u nekoliko navrata, biće deo nastavnog kadra u londonskoj školi tehničkih nauka i dizajna pri tehničkom fakultetu u ovom gradu, gde će pomagati u predavanjima vezanim za najnovija dostignuća u sferi robotike. Na taj način ova škola postaje početna instanca gde će se roboti koristiti u nastavi na teritoriji Velike Britanije.

Pepper London school

Humanoidni robot Pepper veoma privlačnog dizajna visok je nešto više od jednog metra, opremljen je mikrofonima, HD kamerama i dubinskim 3D senzorima, što mu omogućava da ostvari interaktivnu komunikaciju sa učenicima tokom predavanja.

Kako navode iz kompanije Softbank koja je dizajnirala i proizvela Pepper robota 2014. godine, “on može da pomogne ljudima u razvoju znanja i veština, poboljša njihov život, olakša međusobnu komunikaciju, veoma su zabavni, a pružaju i razne druge mogućnosti u zavisnosti od potreba korisnika. Veoma su ljubazni, lepo vaspitani i znaju prijatno da iznenade”.

Prema tvrdnjama njegovih tvoraca, Pepper je sposoban da opaža ljudske emocije, prilagođavajući svoje ponašanje prema tome, pošto je njegova prvenstvena namena da pruža svakodnevno druženje korisnicima koji imaju potrebu za tim. Ovaj simpatični mališa je opremljen raznim mogućnostima, pa će tako i đaci uz njegovu pomoć lakše usvajati znanja iz inovativnog inženjeringa u sferi robotike, pošto je i sam opremljen mnogorojnim senzorima, žiroskopom, sonarom, laserima, a može da prepoznaje i jezike i boju glasa, po kome zna i kog ste pola.

Humanoidni robot Pepper je već korišćen u japanskoj srednjoj školi Hoshi, gde je pomagao u nastavi stranih jezika, a u planu je da u narednom periodu đacima pomogne oko tehnologije životne podrške, odnosno u usvajanju znanja vezanih za pomoć osobama sa posebnim potrebama.

Robo-nastavnik Pepper i direktor škole g-din Fowler

Robo-nastavnik Pepper i direktor škole g-din Fowler

Što se tiče škole u Britaniji, pored robota nastavnika, jedan Pepper će dobiti posao i na školskoj recepciji, gde će dočekivati sve one koji posete školu, davajući im korisne informacije. Direktor škole, gospodin Geoffrey Fowler je veoma uzbuđen što je baš njegova škola dobila šansu da u svoj nastavni program i kolektiv uvrsti i Pepper robota, što su i učenici uzrasta od 14 do 19 godina dočekali sa oduševljenjem.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It