FESTIVAL NAUKE 9.0

Na Beogradskom sajmu u toku je deveti po redu Festival nauke, koji s održava pod sloganom ”Čuda su svuda”. Festival će trajati do nedelje 6. decembra, a nove, uzbudljive prikaze nauke posetioci imaju priliku da vide u halama 3 i 3a.

festival nauke

Izložba “Spektri”, koju je osmislio Centar za promociju nauke povodom zvanične Međunarodne godine svetlosti, pokriva šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikro-talase, kojima možemo da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju, i X i gama-zračenje visokih energija.

festival nauke beograd

Festival nauke narastao je u jednu od najvećih naučnopopularnih manifestacija u regionu jugoistočne Evrope. Cilj Festivala nauke je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i zabavna.

Na ovogodišnjem festivalu, posetioci će imati priliku da potraže dušu u mašinama, da surfuju na svetlosti, istraže zamršeno odrastanje matične ćelije ili da vide neurone u akciji. Jedna od glavnih zvezda ovogodišnjeg festivala je Greg Gage iz SAD-a, neuronaučnik i jedan od najboljih TED predavača u svetu nauke, koji će govoriti o tome kako uz pomoć vašeg mozga možete da pomerite ruku druge osobe.

Detaljniji program Festivala nauke 9.0 možete videti na ovom linku

Please follow and like us:

Advert

Pin It