ESA – evropska svemirska agencija pokreće akademiju za europske studente iz Evrope

Od marta 2016. studenti evropskih univerziteta će dobiti priliku za edukaciju na ESA akademiji

Evropska svemirska agencija objavila je vest u kojoj se navodi da će tokom ovog meseca omogućiti studentima evropskih univerziteta priliku da se edukuju u svemirskim naukama i inženjerstvu na upravo pokrenutoj ESA akademiji.

ESA akademija

ESA akademija će sarađivati sa evropskim univerzitetima i omogućiti studentima akademsko obrazovanje, i edukovati ih praktičnom i teoretskom nastavom uz pomoć programa za transfer tehnologije i svog “know-how” znanja i iskustva. Programi će između ostalog uključivati svemirske nauke, inženjerstvo, svemirske operacije, upravljanje projektima i mnoge druge stvari, pa će studentima omogućiti usvajanje standarda koji se u današnje doba proteže kroz čitav svemirski sektor, čime će ih pripremiti za tržište rada u tom području.

ESA akademija 1

Akademski programi će uključivati Hands-on svemirske projekte, koji će studentima omogućiti sticanje iskustva iz prve ruke kroz stvarne svemirske projekte, ali i nove Training i Learning programe koji će se sastojati od seta kurseva vezanih za razna područja svemirskih istraživanja i tehnologija.

ESA akademija 2
Za potrebe edukativnih aktivnosti, ESA će koristiti infrastrukturne objekte u Redu centru u Belgiji. Training i Learning centar će započeti s predavanjima u martu ove godine, dok će CubeSat Education centar započeti s radom 2017.  Najatraktivniji programi za studente uključivaće naučne i tehnološke demonstracione eksperimente koji će se sprovoditi na raznim profesionalnim platformama, i uključivaće i male satelitske misije poput CubeSats satelita koji će se lansirati u svemir, kao i program Fly Your Thesis, koji će im omogućiti provođenje 3 testa u uslovima mikrogravitacije tokom paraboličnih letova specijalnim avionom.

ESA navodi da će uskoro na svojim stranicama objaviti detaljni kalendar s programima treninga i edukacije koji će se naći u ponudi ESA akademije.

Please follow and like us:

Advert

Pin It