Dronovi prevazilaze kvar inspirisani insektima

Dronovi bi mogli naučiti  ponešto od ptica i insekata.
Ukoliko leteći robot izgubi deo u toku leta, očekivano je da će se srušiti, ali postoji mogućnost da nauči kako da se održi u vazduhu imitirajući pokrete insekata, posebno vinskih i voćnih mušica koje mogu nastaviti let i kada potpuno izgube neki od udova.

fly credit wired com

Kako bi otkrili tajne insekata biolozi su analizirali muve sa dodatim krilom u vazdušnom tunelu. Snimali su njihove pokrete kamerama velike brzine. Koristili su podatke kako bi simulirali pokrete insekta.

Programirali su robota u obliku muve da imitira insekta sa različitim nivoima oštećenja krila. To im je omogućilo da istražuju pokrete van normalnog kretanja muve i njenog ponašanja u klasičnim uslovima leta.

Sa rasponom krila od 50 cm robot je veći od muve, pa su i pokreti skalirani. Čak je i vazduh i viskoznost pri pokretu simulirana mineralnim uljem, i iako zvuči čudno, aerodinamika je uspešno zadržana.

Ovo znači da ovakav istraživački robot ne može zaista poleteti, zbog različite viskoznosti vazuduha, ali istraživanja su dobila rezultate koji daju rešenja kod ražličitih nivoa oštečenja robota i mogu ih održati u vazduhu nakon naizgled fatalnog kvara.

Za informacije nisu upotrebljavane samo muve, već i bumbari koji su su stanju da lete kroz veoma nemirne vremenske uslove. Bumbari opredstavljaju svojevrsne tankere u svetu insekata i neverovatni su letači u svim uslovima pa su vrlo zahvalni za istraživanja. Navodjenjem treniranih pčela u vazdušni tunel naučnici Univerziteta Harvard primetili su da bumbari pri velikim brzinama vetra brže mašu krilim i menjaju njihov ugao. Razumevanje kako se insekti ponašaju i rešavaju problematičnu situaciju pomoći će oštećenim dronovima.

Pored toga ustanovljeno je kako se insekti štapićastog oblika uspravljaju u vazduhu nakon pada, na koji način sove lete tiho i kako golubovi navigiraju kroz turbulencije, kako bi se unapredila aerodinamika letećih robota.

Priroda definitivno pruža ideje za popravku elektroničkih sistema u robotima, iako većina komercijalnih dronova ima fiksna ili rotirajuća krila.

drone stick credit popsci com

Please follow and like us:

Advert

Pin It