Da li znate kako se postaje NASA astronaut?

Većina ljubitelja svemira i svemirskih istraživanja od malih nogu sanjaju da postanu astronauti. Nedavno se za NASA program Astronaut candidate 2017, za svemirske istraživače prijavio rekordan broj zainteresovanih – njih čak 18.300.

Kako je planirano, NASA bi trebalo da u periodu od 18 meseci izabere 8 do 14 kandidata koji će pohađati najnoviju obuku za astronaute. Dakle, šanse svakog kandidata da bude izabran je manja od 0,08 procenata, što prijem u NASA-u čini 65 puta težim nego prijem na Univerzitet Harvard, koji prima 5,2 % studenata od ukupnog broja prijavljenih. A znamo li šta je sve potrebno da bi neko bio izabran za astronauta NASA-e? Odgovori stižu direktno iz centra u Hjustonu.

“Veoma je teško, vrlo smo pažljivi. Počinje se pregledanjem dostavljenih dokumenata kako bi se utvrdilo da su ispunjeni svi preduslovi, a čak angažujemo i naš trenutni tim astronauta da pregledaju prijave”- kaže šefica komisije Anne Roemer, dodajući da selekcioni proces nije nimalo jednostavan i lak.

astronaut credit NASA

Možda pre same prijave treba istaći da je zapravo najvažnije da svaki kandidat mora da bude američki državljanin i da ima diplomu iz inženjerstva, biologije, fizike, kompjuterskih nauka ili matematike. Uz ove dve stavke, kandidati moraju da imaju najmanje tri godine relevantnog iskustva ili najmanje hiljadu sati leta na poziciji pilota. Osim što moraju da prođu sistematski pregled, NASA takođe daje prednost određenim tipovima ličnosti.

“Liderstvo, timski rad, sposobnost da rade za tim, da vode tim, ali da mogu i da prate druge u ekipi. Komunikacija svakako igra bitnu ulogu, kao i neke osnovne osobine koje su potrebne i za druge profesije”.

Za program obuke koji će biti sproveden 2017. godine, oko 120 kandidata biće pozvano u Svemirski centar  u Hjustonu u okviru prvog kruga selekcionih intervjua. Polovina od tog broja će ući u drugi krug, ali se tu priča ne završava. Pošto su izabrani, kandidati za astronaute će zatim morati da uspešno prođu kroz dvogodišnji period obuke.

putnik u svemiru

Svemirski putnik

“Tu će učiti malo o svemu što ima veze sa svemirskim letovima, bilo da je to sistemska obuka, ili neke druge veštine. U programu školovanja za astronaute uči se i ruski jezik i obavezno se prolazi kroz trening za šetnje u svemiru. Tokom te dve godine, uči se od svega po malo, kako bi se kandidati potpuno spremni ušli u program specifične obuke za svemirske misije”, dodaje šefica Roemer.

Ova grupa astronauta možda će leteti u tri nove svemirske letelice koje se trenutno prave, uključujući i NASA-in “Orion” za istraživanje dalekog svemira. Ako sve bude išlo po planu, NASA će poslati ljude na Mars tokom 2030-ih.

Onima koji su zainteresovani za karijeru u svemiru, Anne poručuje: “Uvek volimo da damo ovaj savet mladim ljudima koji su zainteresovani – izaberite karijeru koju strastveno volite i koja vas oduševljava, jer ljudi obično odlično obavljaju poslove koje vole, a biti astronaut je kao šlag na torti već veoma zadovoljavajuće karijere”.

Od 1959. godine kada je prva grupa astronauta izabrana iz vojske, svega 338 osoba do sada je izabrano u ekipu astronauta američke svemirske agencije NASA.

Kroz koje faze selekcije prolaze budući astronauti i u kom roku, možete pogledati i na ovom linku.

 

Izvor: VOA

Foto: NASA

Please follow and like us:

Advert

Pin It