BUDUĆNOST JE POČELA – DECA PROGRAMERI U SRBIJI

Ambasada Švedske organizovala je proteklog vikenda u Beogradu prvi dečji hakaton (radionicu za programiranje) ICT Hack na kojoj su učestvovala deca uzrasta od 9 do 13 godina.

Namera organizatora je da se po uzoru na švedski model koji je razvila neprofitna organizacija Kodcentrum razmotre mogućnosti kontinuiranog organizovanja besplatnih vanškolskih aktivnosti za decu i njihove roditelje. Budući da već živimo u digitalnom dobu, sve je više dece koja rano počinju da se interesuju za programiranje.

ICT Hackathon Beograd

Učesnici ICT Hackathon-a u akciji

“Interesovanje za sve što je digitalno raste velikom brzinom i deca se sve ranije zanimaju za programiranje. Ako deci damo papir i olovku – ona će crtati i pisati, ako im damo drvene perle-napraviće ogrlicu, ako im ponudimo Lego kocke – izgradiće nešto. Sada možemo da im damo Minecraft i da ih naučimo da programiraju da bi stvarali svoj digitalni svet. Budućnost je već ovde, a mi želimo deci da damo alate da bi mogli da se snalaze u toj novoj budućnosti”, kaže zamenica Šefa misije ambasade Švedske u Srbiji Liselott Martynenko Agerlid. Ona smatra da je ICT Hack jedan od načina na koji možemo da pomognemo da se što veći broj dece zainteresuje za programiranje.

“Želimo da deca dobiju prostor u kome mogu da se pronađu u digitalnom svetu”, rekla je ona.

Prema proceni stručnjaka iz Evropske Komisije, Evropi će 2020. godine biti potrebno milion programera. To potvrđuje činjenicu da sa učenjem programiranja treba početi što ranije – još u osnovnoj školi, jer je programiranje značajna veština za budućnost koja je već počela. Radionice poput ove koja je održana u Tehnološkom parku Zvezdara ICT Hub, a uz pomoć švedskih IT kompanija koje posluju u Srbiji, predstavljaju važnu polaznu tačku i uporište na kojima će se graditi dalji projekti vezani za programiranje kod dece i mladih. To je osnova za razvoj sličnih programa i edukaciju dece za jedno od najatraktivnijih i najtraženijih zanimanja budućnosti – programiranje.

Ict Hack Beograd

Oni su budućnost ICT industrije u regionu

 

“Naša namera je da decu što ranije uvedemo u digitalni svet, da im pokažemo na koji način funkcionišu svi sajtovi i igrice koje koriste. Želimo da im damo mogućnost da i oni stvaraju i to radimo tako što ih spajamo sa iskusnim programerima-volonterima i dajemo im mesto i mogućnost da razviju svoja interesovanja za programiranje”, rekla je generalna sekretarka organizacije Kodcentrum Emilie Dahlström.

Ona je dodala da je činjenica da su digitalna kompetencija i programersko znanje preduslovi za učešće u mnogim važnim društvenim funkcijama.

“Ideja nam je da što više dece bude inspirisano i da otkriju šta sve mogu da stvore u digitalnom svetu”, rekla je ona.

Kodcentrum je neprofitna švedska organizacija koja je osnovana u februaru 2014. godine sa ciljem da deci uzrasta od 9 do 13 godina kroz vanškolske aktivnosti na interesantan i zabavan način, a uz pomoć programera-volontera obezbedi besplatne radionice programiranja. Tokom ove godine Kodcentrum je organizovao deset sličnih radionica u sedam švedskih gradova.

Tokom trajanja dečjeg hakatona ICT Hack deca su se zajedno sa roditeljima okušala u programiranju u programu Scratch. Ovakve radionice su i prilika za roditelje koji ne vladaju tehnologijom da uče zajedno sa svojom decom.

Učesnici radionice ICT Hack vrlo su zadovoljni, jer su imali priliku da nauče stvari koje ne uče u školi.

“Mislim da je ovo veoma zanimljivo, ja sam zainteresovan da radim na kompjuteru i vrlo sam aktivan na časovima informatike. U školi nemamo priliku da učimo neke stvari koje smo ovde danas savladali. Voleo bih da se bavim programiranjem i da ja budem jedan od tih milion programera koji će raditi u Evropi”, rekao je Maksim Ivanović, jedanaestogodišnji učenik petog razreda iz Beograda.

Njegova vršnjakinja Maja Femić kaže da je jako raduje što je na jednom mestu okupljena grupa dece “koja je luda za programiranjem”.

“Ja sam jedna od njih koja mnogo voli igrice, ovde mi je super jer sam naučila nove stvari i planiram da se bavim ili programiranjem, ili nekim zanimanjem koje je veoma blisko tome” kaže ona i dodaje da bi volela da se češće organizuju ovakve radionice.

Ambasada Švedske organizovala je dečji hakaton ICT Hack u saradnji sa neprofitnom organizacijom Kodcentrum iz Stokholma i kompanijom Emric, a u partnerstvu sa švedskim IT kompanijama koje posluju u Srbiji: Verisec Labs, IT Lab i Ericsson, čiji su programeri tokom trajanja radionice radili sa decom.

Autor: V.G.

Please follow and like us:

Advert

Pin It