Evropska svemirska agencija priprema bazu na Mesecu

Na međunarodnom simpozijumu održanom prošlog meseca u Holandiji , okupilo se više od 200 naučnika iz 28 država, kako bi zajedno pokušali da pronadju način da vrate čoveka na Mesec.

Simpozijum je organizovala Evropska svemirska agencija ( ESA ) , koja je Mesec navela kao prioritetnu destinaciju u razvoju svemirskih letova s ljudskom posadom. ESA ima plan da koordinira robotske misije i misije sa ljudskom posadom , a agencije poziva na potpunu promenu paradigme – umesto odvojenih nacionalnih i privatnih misija , pokretanje zajedničkih planova , u kojima će učestvovati i međunarodne institucije i partneri iz privatnog sektora .

ESA logo

Vizija uključuje postavljanje tranzitne stanice u orbitu oko Meseca , koja bi bila polazište za sletanje na Mesec za ljude i robotske sonde , mesto s kojeg bi se putnici sa Meseca vraćali na Zemlju is kojeg bi kretali na dalja putovanja unutar Sunčevog sistema , na primer prema Marsu.

Sistem bi zavisio od ponovno iskoristivih poletno/sletnih vozila koja bi spuštala posadu i terete na Mesec i vraćala ih nazad na stanicu , dok bi na Mesecu na ključnim lokacijama bila postavljena naselja i laboratorije sa ljudskom posadom .

Planiranje , priprema i izgradnja ovih ćelija, letelica i naselja trebalo bi da se realizuju u narednoj deceniji odnosno od 2020. do 2030. godine , kada se ESA nada da će istraživanje Meseca ući u novu fazu .

Čovek je na Mesecu zadnji put hodao 1972. godine . Od tada je prošlo već više od 40 godina , a misije s ljudskom posadom uglavnom su zamenile robotske sonde .

Nova ESA inicijativa , kao i NASA planovi o letu na Mars s ljudskom posadom , daju novu nadu da se pred nama nalazi novo zlatno doba istraživanja svemira.

 

Izvor: agencije

Please follow and like us:

Advert

Pin It