Srpska akademija nauka i umetnosti darovala mlade naučnike

Mladim naučnicima, učenicima srednjih škola koji su osvojili vredna priznanja na međunarodnim takmičenjima danas su uručeni pokloni Srpske akademije nauka i umetnosti, a predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da veruje da su baš oni najbolje što ova zemlja ima.Ranac za lap-top i knjigu, autobiografiju Mihajla Pupina, dobila su 42 mlada naučnika, a poklone su im uručili predsednik i generalni sekretar SANU, Kostić i Marko Anđelković.

Kostić je čestitao i zahvalio se mladim naučnicima za ono što su uradili, kako je rekao, i za zemlju, ali i za njih starije koji kroz te uspehe doživljaju uverenje da sve što su uradili ima smisla.

zgrada SANU

Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU

Ocenjujući da je, kada su nagrađivani naši najbolji sportisti, rečena besmislena rečenica da je to najbolje što ova zemlja ima, Kostić je istakao da duboko veruje da ono najbolje sedi ispred njega – grupa ljudi kojima niko nije pomogao sem njihove vokacije, energije, pameti i profesora sa entuzijazmom.

”Neprepoznati u jednom društvu u kome vlada estrada i sportski spektakli budite ubeđeni da idete pravim putem”, istakao je Kostić podsećajući da je đura Daničić rekao da se za domovinu može poginuti i radom.

Predsednik SANU je naveo i da je ubeđen da među mladim naučnicima koji su dobili poklone sede i neki budući članovi SANU.

”Na samom početku ste izabrali jedan put u kome nećete dobijati ogromne aplauze. Ne mogu ništa da vam kažem – ni lepo ni nežno. U budućnosti, godine i okolnosti će biti kao i generacijama pre vas, neizvesne i teške”, poručio je Kostić dodajući da ono što su do sada uradili ukazuje da će biti sposobni da prepoznaju prave puteve i na njima istraju.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It