3D štampa koja menja oblik usled toplote

Sledeći nivo u tehnologiji 3D štampe je, logično, 4D ispis. Međutim, četvrti “D” u ovom slučaju ne znači ispisivanje u nekoj dodatnoj prostornoj dimenziji, već označava mogućnost da predmeti nakon ispisa mogu menjati oblik. Naučnici s američkog univerziteta Georgia Tech osmislili su tehnologiju 3D ispisa predmeta od mekanih polimera koji kasnije mogu promeniti svoj oblik, i to kada se na njih deluje promenom temperature.

Predmeti se štampaju od materijala koji nazivaju hidrogel i koji je prilično mekan, no dovoljno je kompaktan da se od njega mogu izraditi upotrebljive stvari. Nakon ispisa, greanjem ili hlađenjem takvih predmeta oni menjaju oblik. Zahvaljujući predvidivom širenju i skupljanju materijala na određenim mestima moguće je prilikom ispisa odrediti na koji način će se predmeti transformisati.

Ta se “metamorfoza” u ovom slučaju odvija vrlo brzo, za oko 5 sekundi. Kao najvažniju primenu ove tehnologije u budućnosti naučnici ističu biomedicinske uređaje, poput implantata koji menjaju oblik u dodiru sa telom.

Please follow and like us:

Advert

Pin It