Studenti iz Niša osmislili rasvetu koja troši 10 puta manje energije

Grupa studenata Prirodno-matematičkog fakulteta i Ekonomskog fakulteta u Nišu je uz finansijsku pomoć kompanije Filip Moris osmislila je i realizovala sistem ekološke rasvete koja troši 10 puta manje energije od klasične rasvete. Maksimalna snaga sistema je približna snazi jedne pegle u domaćinstvu.

Rezultat rada studenata departmana za fiziku PMF-a i Ekonomskog fakulteta je postavljena eko rasveta u dvorištu, na parkingu i u hodnicima PMF-a.

studenti inovatori iz Niša

Deo studentskog tima inovatora iz Niša

Grupu studenata sa mentorom prof. dr Miodragom Radovićem činili su koordinator projekta i student doktorskih studija Saša Rančev, kao i studenti Dragan Radivojević, Ivana Veselinović, Milan Milošević i Zoran Tomić. “Koristili smo jeftinije komponente sa slabijim karakteristikama čijom smo modifikacijom i prilagođavanjem dobili sistem koji je efikasan kao i mnogo skuplji sistemi”, kazao je Rančev na promociji projekta.

Sistem koristi solarnu energiju i LED rasvetna tela sa visokim stepenom efikasnosti čiji je vek trajanja duži od 50.000 časova, pa se ne mora menjati više od pet godina, dobro podnosi fluktuaciju napona i da je potpuno automatizovan dodao je Rančev.

Please follow and like us:

Advert

Pin It