Yahoo je izjavio da je tri milijarde njegovih naloga hakovano tokom 2013. godine

Yahoo je u utorak izjavio da je hakovanje 3 milijardi njegovih naloga uticalo na krađu podataka kompanije tokom 2013. godine i to je do sada najveće kršenje u istoriji sajber kriminala. To je trostruko više u odnosu na slučaj jedne kompanija koja je deo Verizon Communications-a, gde je u avgustu 2013. godine kompromitovano oko milijardu korisničkih naloga od strane hakera.

Yahoo je izjavio da je ažurirao stranicu za bezbednost korisničkih naloga, tako da će korisnici biti obavešteni preko naloga u slučaju da se desi hakovanje.

Kompanija je još rekla da je najnovija istraga pokazala da ukradene informacije nisu uključivale lozinke, podatke sa platnih kartica ili informacije o bankovnim računima.

„Važno je napomenuti da je kompanija Yahoo preduzela akcije kako bi zaštitila sve korisničke naloge. Kompanija je zahtevala od korisnika koji nisu promenili lozinke od kad se desio hakerski napad da to što pre učine,“ izjavila je kompanija Yahoo.

Najnovije obelodanjivanje masovnog hakerskog napada je došlo istog dana kada je bivši šef kreditne agencije Equifax svedočio pred Kongresom zbog prodora u sisteme agencije i kompromitovanja brojeva socijalnog osiguranja, podataka o kreditnim karticama i drugih ličnih informacija o 145,5 miliona ljudi.

Hakerski napad je skupo koštao Yahoo. Marissa Mayer, bivša izvršna direktorka kompanije, odustala je od svog godišnjeg bonusa iz 2016. godine zbog incidenta, a advokat kompanije Ronald Bell podneo je ostavku. Uz to, pokrenuto je oko 43 tužbi korisnika protiv kompanije, rekao je Yahoo.

Jedan od zvaničnika kompanije Yahoo je naglasio da iako je hakovano oko 3 milijardi naloga, mnogi od njih nikada ili su jako kratak period bili korišćeni.

Izvor: The Guardian

Please follow and like us:

Advert

Pin It