Vrednost kompanije Samsung u padu za 14,3 milijardi dolara

Nakon što je pre dve nedelje Samsung predstavio smartfon Galaxy Note 7, vrednost akcija je porasla na najviši nivo u istoriji kompanije, da bi se ubrzo desio strmoglav pad.

Iako su modeli Samsung telefona Galaxy S7 i Galaxy S7 edge potukli konkurentske modele i postali najpopularniji Android telefoni, sve se promenilo nakon modela Galaxy Note7. Nakon što je prva baterija Note sedmice eksplodirala, ubrzo su se desili mnogobrojni slični slučajevi, i odatle počinje strmoglav pad Samsung-a u ovoj godini.

Samsung logo na zgradi sedišta kompanije u Seulu, credit Reuters

Samsung logo na zgradi sedišta kompanije u Seulu, credit Reuters

Juče ujutro, odmah nakon otvaranja referentnih svetskih berzi, vrednost akcija kompanije Samsung strmoglavile su se na najniži nivo u prethodna dva meseca, a 14,3 milijardi dolara tržišne kapitalizacije kompanije je nestalo. U praksi, to znači da je vrednost Samsunga opala za 14,3 milijardi dolara u periodu od petka do ponedeljka. Jedan analitičar je procenio da će Samsung nakon troškova povlačenja telefona Galaxy Note 7 sa tržišta, kompaniju dodatno koštati oko 4,5 milijardi dolara, što će dodatno umanjiti vrednost akcija ove kompanije u nedeljama pred nama.

“Čak i nakon što Samsung zameni baterije u svim aparatima modela Galaxy Note7, on se neće prodavati tako dobro kao što je to bilo na početku” poručuje Greg Roh, analitičar kompanije HMC.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It