„Vodafone“ postiže veći uspeh od očekivanog snažnim performansom

Vodafone, drugi po veličini mobilni operater u svetu, izvestio je o rastu prihoda koji je veći od očekivanog u odnosu na prvo tromesečje, nakon robusnog performansa u Italiji i Španiji i ubrzane tražnje u Turskoj.

Britanska kompanija saopštila je da je rast prihoda od organskih usluga (prihodi koji se ostvaruju unutar kompanije), koji je premašio prognozu konsenzusa analitičara za rast od 1,6 odsto, povećao nade za bolje izglede za celu godinu, jer se očekuje porast osnovne zarade od 4-8 posto.

Image: itproportal.com

„Dobro smo započeli godinu sa jakim komercijalnim momentom u Evropi i ubrzanjem rasta u AMAP-u (Afrika, Bliski Istok i azijski deo Pacifika),“ rekao je izvršni direktor Vitorio Kolao.

Vodafone očekuje da će gotovinski tok skočiti ove godine, što će omogućiti povećanje dividendi, dok se smanjuju mrežne investicije, poboljšava efikasnost i povećava konkurentnost u Indiji, spajanjem sa rivalom.

Kompanija je u svoju mrežu uložila milijardu funti kako bi zadovoljila sve veću potražnju za mobilnim podacima. Kolao je rekao da je rast prometa saobraćaja u kvartalu bio jednak ukupnom prometu podataka pre dve godine.

Međutim, područja slabosti su ostala u Evropi. Rast u Nemačkoj je prepolovljen sa 1,2 na 0,6 odsto u prethodnom kvartalu, što je smanjilo prodaju i prihode pre godinu dana.

Iako su se poboljšali performansi na problematičnom britanskom tržištu, prihodi preduzeća se i dalje smanjuju u odnosu na konkurentsko tržište.

Konkurencija je takođe u porastu u Italiji nakon dolaska kompanije Iliada, operatera koji je za samo četiri godine zauzeo 18 posto francuskog tržišta. Kolao je rekao da operateri već „bacaju veliki broj vrlo jeftinih ponuda na tržište“.

„Veoma smo dobro pripremljeni i što se tiče mreže i što se tiče distribucije, a sa komercijalne tačke gledišta dali smo našim mobilnim korisnicima veoam dobru vrednost,“ rekao je on i dodao je da se pripremaju za novodošlu konkurenciju.

Izvor: Reuters

Please follow and like us:

Advert

Pin It