Veštačka inteligencija i Internet stvari promeniće tržište rada

Veštačka inteligencija postavlja temelje zahvaljujući kojima će se značajno ubrzati inovacije i napredak u narednih desetak godina. To će stvoriti podsticaj globalnoj ekonomiji ali i uticati na poslove, znanja i strategije ljudskih resursa u praktično svim segmentima poslovanja.

veštačka inteligencija

AI će u potpunosti omogućiti razvoj rešenja za internet stvari, ali će tokom tog procesa značajno uticati na radnu snagu i to na način koji se mnogima neće svideti. Poremećaj tržišta radne snage koju će donieti veštačka inteligencija otići će puno dalje od klasičnih rasprava o čoveku protiv mašine i zahtevaće potpuno preoblikovanje znanja koja su radnicima potrebna danas.

U novom PwC-evom izvještaju ističe se kako će tranzicija u svet koji će pokretati veptačka inteligencija stvoriti velike mogućnosti za rast i širenje poslova, ali će, isto tako, doneti i mnoge izazove. Kiompanije u svim segmentima poslovanja moraće odvagati nove mogućnosti i prilagoditi se novoj realnosti prilikom traženja radnika. Raman Chitkara iz PwC-a naglašava kako već danas u SAD-u polovina poslova nestaje ili postaje automatizovana.

Medical Team Discussion Diagnose Disease Concept
Snažan uticaj tih promena ističe činjenicu da kompanije nemaju vremena da misle na sve aspekte dok se prilagođavaju svetu koji će pokretati veštačka inteligencija. Organizacije će morati brzo pronaći način da izvuku vrednost iz kombinacije veštačke inteligencije i IoT-a, u suprotnom će im trebati godine kako bi uhvatile korak s konkurencijom.

Uz promene vezane uz ljudske resurse, PwC u analizi ističe i potrebu prilagođavanja usluga koje će kompanije nuditi na tržištu. Tako navode da će širenje veštačke inteligencije doneti pet ključnih promena kojima će se svi morati prilagoditi. Prva je povećanje prihoda koje će proizvođačima AI i Iot rešenja donijeti kombinacija umreženih uređaja uparenih a veštačkom inteligencijom. Druga će biti značajno povećanje sigurnosti u svim segmentima, a treća smanjenje gubitaka zbog manjeg broja nesreća. Nadalje, predviđaju kako će kombinacijom pametnih i umreženih uređaja doći do značajnog smanjenja troškova, dok je peta ključna promena poboljšano korisničko iskustvo.

Via

Please follow and like us:

Advert

Pin It