Verizon kupuje Yahoo! za 5 milijardi dolara

Konačno spaseni – Telekomunikaciona kompanija Verizon odlučila se na kupovinu kompanije Yahooo! za 5 milijardi dolara

Kompanija Verizon Communications objaviće danas tekst ugovora kojim će biti regulisana kupovina kompanije Yahoo! Inc za oko pet milijardi dolara, prenose svetski mediji.

Zvanična objava biće izvršena nešto pre početka trgovanja na NASDAQ berzi i predstavlja kraj višemesečne sage u kom pravcu će se odvijati poslovanje Yahoo!-a u budućnosti, nakon objave u februaru da kompanija traži alternativne strategije. Obe kompanije odbile su da komentarišu vest.

yahoo verizon

Ovaj ugovor trebalo bi da proširi internet poslovanje Verizon-ovog ogranka AOL, koji je kompanija takođe preuzela prošle godine za 4,4 milijarde dolara i to najviše zahvaljujući implementaciji oglašivačke tehnologije razvijene u Yahoo!-u.

Yahoo! ovim prestaje da posluje kao nezavisna, operativna kompanija i ostaje vlasnik samo 35,5% udela u Yahoo!-u Japan, kao i 15% udela u kineskoj kompaniji Alibaba.

Podsetimo, 1994. godine Yahoo! je pokrenut od strane dva studenta Stenforda, Džeri Janga i Dejvida Filoa i godinama je bio najveći portal u SAD. Godine 2008, deoničari su odbili ponudu za preuzimanje od strane Microsoft-a, kada je već bilo jasno da će se kompanija naći u sve težoj poziciji.

Please follow and like us:

Advert

Pin It