Toyota, Mazda i Denso u zajedničkom poduhvatu razvijanja električnih automobila

Toyota uspostavlja novi poduhvat razvoja tehnologije električnih vozila sa svojim partnerom, kompanijom Mazda i tako će pokušati da stignu svoje rivale u trci proizvodnje sve više automobila na baterije.

Kreatori politike na ključnim tržištima, kao što je Kina, agresivno insistiraju na prelazak na električne automobile u naredne dve do tri decenije i tako potiskuju tradicionalne proizvođače automobila i vrše pritisak na njih da pokrenu svoje planove za razvoj električnih vozila.

Toyota je rekla u svom saoštenju da će kompanija razviti tehnologiju za niz električnih automobila, uključujući karavane, putničke automobile, terenska vozila i kamione.

Toyota će preuzeti 90 odsto udela u zajedničkom projektu koji je nazvan EV Common Architecture Spirit, dok će Mazda i Denso, najveći dobavljač Toyote, imati 5 odsto udela.

Planovi se zasnivaju na partnerstvu koje je najavljeno u avgustu kada je najveći japanski proizvođač automobila pristao da preuzme 5% udela u Mazdi, a dve kompanije su izjavile da će zajednički razvijati pristupačne tehnologije električnih vozila.

Posle višegodišnjeg fokusiranja na dovođenje baterija sa hidrogenskim punjenjem na tržište, Toyota je prošle godine osnovala diviziju za razvoj električnih automobila, koju predvodi predsednik Akio Toyoda. Toyoda je rekao da planira da uvede električna vozila u Kini u narednim godinama.

Ni Toyota ni Mazda nemaju u prodaji potpuno električne, putničke automobile u ovom trenutku. Toyota je navela da su nepristupačne cene i ograničen domet automobila koji idu na baterije prepreka za masovno popularizovanje ovakvog transporta.

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It