Srbija ostvarila najbrži rast e-uprave u Evropi

Srbija je imala najbrži rast elektronske uprave u poslednje dve godine u Evropi i na globalnoj rang isti Ujedinjenih nacija po tom kriterijumu je napredovala 30 mesta, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Navedeno je da prema ukupnom indeksu razvoja eUprave Srbija 2014. bila na 69. a ove godine nalazi se na 39. poziciji rang liste UN-a.

Studija UN o razvoju elektronskih uprava njenih članica pokazala je i da se Srbija nalazi na prvom mestu u regionu po osnovu ocene e-participacije – uključivanja njenih gradjana u javne rasprave, komentarisanju zakona i odluka državnih organa, putem interneta.
e uprava digitalgov gov

Srbija prema tom kriterijumu zauzima 17. od ukupno 193 mesta.

Nešto razvijenije sisteme eUprave od Srbije imaju Slovenija, pozicionirana na 21. mestu i Hrvatska koja je na 37. mestu rang liste UN. Manje razvijeni su Crna Gora koja je na 47, Makedonija na 69. i Bosne i Hercegovina na 92. poziciji.

Studija meri efikasnost nacionalnih e-uprava u dostavljanju osnovnih usluga iz ukupno pet sektora – prosvete, zdravstva, rada i zapošljavanja, finansija i socijalnih pitanja.

Portal eUprava Srbije se nalazi na adresi www.euprava.gov.rs od 2010. godine i trenutno ima više od 400.000 aktivnih korisnika.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It