Slovenija potpisala Ugovor o saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA)

Slovenija potpisala Ugovor o saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA)

Evropska svemirska agencija (ESA), potpisala je 5. jula Sporazum o saradnji sa Slovenijom. Generalni direktor Evropske svemirske agencije, Johann-Dietrich Woerner i slovenački ministar ekonomskog razvoja i tehnologije, Zdravko Počivalšek, potpisali su  dokument na zvaničnoj ceremoniji u centrali ESA u Parizu.

SLOVENIA SIGNS ASSOCIATION AGREEMENT

Ovaj dokument Sloveniji omogućava direktno učešće u izbornim programima Evropske svemirske agencije, kao i mogućnost da slovenački predstavnici budu deo relevantnih stručnih organa. Slovenija je potpisivanjem sporazuma o saradnji sa ESA, sebi obezbedila i direktan pristup ESA objektima i njenim uslugama, kako bi mogla da započne i nacionalne svemirske programe.

Evropska svemirska agencija i Slovenija nezvanično sarađuju još od 2008, kada su potpisani prvi memorandumi o razumevanju, i 2010. sporazum o evropskoj državnoj saradnji (ECS).

Tokom svih godina saradnje, Evropska svemirska agencija je podržavala sve slovenačke radionice i konferencije na temu svemirskih istraživanja, gde je i sama bila jedan od učesnika. Da li će i Slovenci uskoro odleteti put svemira, saznaćemo u vremenu pred nama.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It