Siemens i General Electric u konkurenciji za izgradnju TE-TO Pančevo

Siemens i General Electric dostavili su ponude na tenderu za izgradnju TE-TO Pančevo, koji je pokrenuo ruski Energoholding, prenose ruski mediji.

GE učestvuje na tenderu u konzorcijumu sa turskom kompanijom Gamma, dok Siemens nastupa zajedno sa grčkim preduzećem Metka, prenosi ruski ITAR-TASS, pozivajući se na predsednika kompanije Denisa Fodorova.

Naftna industrija Srbije je 2015. godine predstavila ovaj zajednički projekat sa poslovnom jedinicom Energoholdinga – Tsentrenergoholding, vredan 140 miliona evra, a snaga termoelektrane-toplane bi trebalo da dostigne 140 megavata.

NIS-ov partner, takođe u vlasništvu Gazproma, poseduje 51% novoformirane kompanije, dok je NIS vlasnik 49% akcija u zajedničkom projektu.

Prema ranijim navodima iz NIS-a postoji mogućnost da se TE-TO u drugoj fazi proširi na snagu od 208 megavata, što bi podiglo vrednost investicije na 183 miliona evra.

Planirana izgradnja Termoelektrane – toplane (TE-TO) „Pančevo“ je u sklopu Rafinerije nafte Pančevo, a za potrebe NIS-a i grada Pančeva u oblasti toplotne energije, dok bi se višak električne energije prodavao na tržištu.

Stvaranje TE na bazi tehnologije parno-gasnog ciklusa jeste ekonomski i ekološki najefikasnije rešenje. Ova tehnologija obezbeđuje visok koeficijent korisnog dejstva i, sledstveno, nisku potrošnju goriva. Gorivo za TE biće prirodni gas – ekološki najčistiji energetski resurs.

Izvor. Wisebroker, NIS

Please follow and like us:

Advert

Pin It