Okončana borba titana – Samsung pobedio Apple odlukom Vrhovnog Suda

Vrhovni Sud Sjedinjenih Američkih Država je u sporu kompanije Apple u vezi patentiranog dizajna iPhone telefona, doneo odluku kojom se presuđuje u korist kompanije Samsung.

Tokom suđenja, kompanija Apple je na jednom od ročišta dobila presudu protiv kompanije Samsung u iznosu od 399 miliona dolara, na ime kopiranja dela patentiranog dizajna modela Iphone telefona. Međutim u svetlu novih dokaza, slučaj je bio vraćen nižim sudskim vlastima koje bi trebalo da donesu konačnu odluku koliko će Samsung za to morati da plati.

U zvaničnom saopštenju suda se navodi da Samsung najverovatnije neće morati da plati za sav profit koji je zaradio od svojih 11 modela, jer se radi o malom delu uređaja koji je Samsung iskoristio bez dozvole Apple-a.

Borba titana - Samsung vs. Apple - ilustracija luckyrobot.com

Borba titana – Samsung vs. Apple – ilustracija luckyrobot.com

Prema zakonu iz 1887. godine, koji važi i danas, Samsung bi trebalo da plati Apple-u ceo profit na ime kršenja prava na patent. Zvaničnici kompanije Apple tvrde da to znači da bi Samsung trebalo da nadoknadi Apple-u kompletan iznos profita od prodaje spornih modela telefona. Sa druge strane, iz kompanije Samsung tvrde da treba da plate samo nadoknadu profita koja je u vezi sa iskorišćenim delom patenta, odnosno vrlo specifične komponente koja je kopirana bez dozvole.

Sudija Vrhovnog Suda SAD-a, Sonia Sotomayor, objasnile je da se prema pomenutom zakonu ne zahteva da naknada bude zasnovana na čitavom proizvodu, već samo na delu koji je bespravno iskorišćen. Tako je odlukom Vrhovnog Suda, odbačena presuda Federalnog Suda u kojoj se navodi da Apple ima pravo na naknadu čitavog profita.

Vrhovni sud, ne navodi predlog utvrđivanja tačnog iznosa za naknadu, a sudija Sotomayor kaže da je odluka na tu temu prepuštena nižim Sudskim vlastima.

Please follow and like us:

Advert

Pin It