Samsung i Apple ostaju najveći kupci čipova

Elektronski giganti Samsung Electronics i Apple, na vrhu su kupaca čipova širom sveta šestu godinu za redom, i odnose 16% celokupne prodaje čipova prema podacima istraživačke firme Gartner Inc.

Men are silhouetted against a video screen as they pose with Samsung Galaxy S3 and iPhone 4 smartphones in this photo illustration taken in the central Bosnian town of Zenica, May 17, 2013. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: BUSINESS TELECOMS) - RTXZQ3W

Dve kompanije koje su lideri u prodaji telefona, progutali su zajedno 61.7 milijardi dolara u čipovima što je blagi rast u odnosu na prošlu godinu.

“Dok Samsung i Apple nastavljaju da imaju značajan uticaj na tehnologiju i trendove cena za širu industriju poluprovodnika, njihov uticaj ipak slabi zbog očekivanja pada u daljem razvoju.” rekao je Masatsune Yamaji, glavni analitičar firme Gartner.

Uprkos konkurenciji od kineskih OEM u telefonima, LCD TV i LCD panelima u 2016, Samsung je povećao potrošnju čipova u odnosu na 2016.

Gartnerovih top 10 u dizajnu poluprovodnika nisu se puno promenili u odnosu na protekle 2 godine,  Cisco Systems su ispali iz prvih 10, a zamenili su ih kineski OEM BBK Electronics, koji su doživeli rast od preko 130 procenata u 2016.

Četiri od deset kompanija su iz SAD, dok su tri kineske, dve iz Južne Koreje i jedna iz Japana.

credit gartner_design_tam

Via

Please follow and like us:

Advert

Pin It