„Petya“ sajber napad i dalje remeti rad firmi i nedeljama nakon napada

Neke kompanije koje su bile pogođene malverom u sajber napadu koji je počeo 27. juna se i dalje bore da operacije vrate u normalu, prenosi BBC.

Nuance Communications koji obezbeđuje transkripcijski softver za medicinske profesionalce, polako vraća svoje proizvode na internet. Međutim, jedan IT radnik je izjavio da dve američke bolnice još uvek imaju problema u poslovanju.

Image: thenewsguru.com

Istraživač bezbednosti je rekao da je situacija alarmantna, ali je pohvalila transparentnost određenih kompanija. „Čekali smo proizvode Nuance Communiactions-a i iChart-a, s obzirom na to da su prvi bili pogođeni ransomware napadom i još uvek se čeka da se oporave,“ rekao je IT radnik koji je želeo da ostane anoniman. „Verovatno ćemo morati da pređemo na drugi proizvod ili da počnemo da sarađujemo sa drugim dobavljačem, kako bismo ostvarili sličan profit.“

Logistička kompanija FedEx je saopštila da korisnici njihovog ogranka TNT Express i dalje imaju široko rasprostranjenu uslugu i kašnjenje faktura.

Kompanija koja se bavi pomorskim transportom Maersk je takođe bila pogođena malverom. Neki lučki terminali kojima upravlja njihova podružnica APM Terminals su bili zatvoreni nakon napada. Maersk je uspeo da vrati svoje glavne sisteme i korisničke interfejse, rekao je portparol firme, ali je dodao da postoje određena kašnjenja u nekim procesima i zaostalih predmeta koje treba očistiti.

Istraživač bezbednosti, Kevin Bomont je rekao: „Sa jedne strane, alarmantno je videti velike multinacionalne kompanije koje još uvek osećaju posledice i pokušavaju da oporave sisteme, a sa druge strane je dobro videti neka preduzeća koja otvoreno komuniciraju o problemima koje doživljavaju.“

Talas malver infekcija koji se odvijao tokom sajber napada „Petya“ počeo je u Ukrajini krajem juna. Od tada je plaćeno oko 8 000 funti otkupa u Bitcoin-u i premešteno iz digitalnog novčanika, ali se i dalje ne zna ko stoji iza napada.

Izvor: BBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It