Oko 50.000 paušalaca već tri godine ne dobija poreska rešenja

Oko 50.000 preduzetnika koji porez plaćaju paušalno, već treću godinu zaredom ne dobijaju proeska rešenja. Do zastoja je došlo još 2013. godine, nakon izmene Uredbe, čime je taj porez naglo povećan.

U međuvremenu, Poreska uprava je obustavila izdavanje poreskih rešenja, a iz nadležnog ministarstva su najavili novu uredbu, kojom bi poreska rešenja mogli da dobiju oni koji su posao započeli u protekle 2 godine.

Bez potvrde o tome koliki porez plaća, preduzetnik ne može da ostvari pravo na zdravstveno osiguranje ili kredit banke, a poreznici su tek prošlog meseca počeli da izdaju rešenja firmama koje su osnovane nakon izmene Uredbe.

taxes-and-administration

Osnovica za paušalni porez je jednaka prosečnoj zaradi u Republici Srbiji, a ako je opštinska za 10 odsto veća onda se uzima taj prosek, čime se porez obračunava u rasponu od 25 do 165 odsto od osnovice. Međutim, izmena uredbe je uvela i dodatne kriterijume, kao što su poslovna reputacija ili tržišni uslovi poslovanja preduzeća, koji značajno menjaju iznos poreza koji preduzeće treba da plati, a ta cifra dostiže i iznos od 50 odsto.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je jedna od najvažnijih stvari za preduzetnika – predvidivost, te da ovakva situacija samo preduzetnicima komplikuje poslovanje.

Iz Poreske uprave su poručili da će “do donošenja nove Uredbe o uslovima za paušalno oporezivanje obveznika, Poreska uprava utvrđivati visinu paušalnog prihoda i donositi rešenja o porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa postojećom uredbom”.

U Poreskoj upravi, takođe, kažu da će pri izdavanju rešenja prednost imati oni koji su započeli ili odjavili delatnost u ovoj i prošloj godini, dok su ostali dužni da plaćaju akontacije utvrđene prethodnim rešenjem.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It