Microsoft tuži Corel zbog kopiranja

Kompanija Microsoft je ove nedelje podnela tužbu protiv kanadske korporacije Corel, zbog navodnog plagiranja korisničkog trakastog interfejsa, koji je prvi put predstavljen u programskom paketu Office.

Kako prenosi magazin The Recorder, navodeći konkretna dokumenta navedena u tužbi, Corel Corporation je u okviru svog programa Word Perfect koji se reklamira kao alternativa Microsoft Word-u, iskoristila “ribbon” koji je patentiran od strane kompanije Microsoft, i to bez odobrenja. Kompanija Microsoft u svojoj tužbi ističe i to da je Corel u svojoj reklamnoj kampanji posebno isticao izgled svog novog programa koji neodoljivo podseća na Microsoft Office paket, a posebno na Word.

microsoft corel

Microsoft ili Corel, pitanje je sad?

Advokati Microsoft-a kažu da su pokušali da stupe u kontakt sa nadležnima iz Corel-a u nekoliko navrata u poslednjih nekoliko godina, ali da zvaničnog odgovora nije bilo, pa su morali da podnesu tužbu za zaštitu autorskih prava.

Ono što ovu situaciju čini posebno zanimljivom je i podatak da je Microsoft podneo tužbu samo par meseci nakon što je Corel tužio upravo taj isti Microsoft zbog zloupotrebe tri patenta implementiranih u Office, a koji su vlasništvo korporacije Corel.

Ostaje nam da vidimo kako će sud rešiti ovu pravnu osmosmerku.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It