Microsoft i pored stotine milijardi gotovine, uzima kredit za kupovinu LinkedIn-a

O odluci kompanije Microsoft o iznenadnoj kupovini poslovne mreže LinkedIn smo već pisali na portalu SMT, i bili prilično iznenađeni brzinom realizacije dogovora između dve kompanije. Par dana nakon potvrđivanja kupovine LinkedIn-a, usledila je još jedna informacija koja je najblaže rečeno ostavila bez teksta stručnu javnost.

Microsoft je iznenadio sve kada je nedavno kupio LinkedIn za 26,2 milijardi dolara, pa ako se uzme u obzir da kompanija finansijski stoji više nego odlično sa blizu 200 milijardi ukupne aktive, očekivalo se da će se i transfer novca desiti vrlo brzo, međutim … Microsoft je želeo da ovu veliku akviziciju završi bez velikih troškova, to jest strateški izbegne plaćanje dodatnih 9 milijardi dolara poreza na transfer novca iz poreskih rajeva.

Microsoft LinkeIN logo

 

Kako prenosi The Seattle Times, Microsoft traži kredit kako bi završio akviziciju LinkedIn-a, što je potez koji će omogućiti kompaniji da izbegne plaćanje poreza od 35 %, koji bi platili da su preneli novac sa prekookeanskih računa. Microsoft nije želeo da objavi koliko želi da pozajmi kako bi kupio LinkedIn, ali pomenuti medij tvrdi da će izbegavanjem donošenja novca sa prekookeanskih računa moći da izbegnu plaćanje od devet milijardi dolara poreza samo u ovoj godini, i sve po slovu zakona.Iako bi ovakva strategija mogla da pomogne kompaniji da izbegne plaćanje velikog poreza, nema sumnje da će doći pod udar američkih političara koji se bore protiv ovakve prakse tehnoloških divova.

Microsoft naravno nije jedina kompanija koja pozajmljuje novac u ove svrhe. Apple je na primer uzeto kredit od 6,5 milijardi dolara kako bi isplatio dividende, iako kompanija ima oko 180 milijardi novca.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It