Luksemburg postaje globalni centar za svemirsko rudarstvo

Svetski naučnici i stručnjaci sa sigurnošću tvrde da će u narednih nekoliko decenija pojedina prirodna blaga na Zemlji biti iscrpljena do poslednjeg grama. Zato su u već uveliko u toku istraživanja asteroida i planeta u našem zvezdanom sistemu, kako bi eventualno otpočela i iskopavanja rudnih blaga i retkih metala na planetama koje se nalaze blizu Zemlje. Prema mišljenju mnogih stručnjaka iz sfere rudarstva, relativno skoro možemo očekivati pravu zlatnu groznicu u svemiru. U prilog tome ide i činjenica da su prve svemirske rudaraske kompanije Planetary Resources i Deep SPace Industries uveliko počele svoja istraživanja u svemiru, a krajnji cilj im je da u budućnosti lansiraju svoje letelice koje će na drugim nebeskim telima iskopavati retke metale, minerale i energente kojih je na Zemlji sve manje.

Nedavno je Ministarstvo ekonomije Luksemburga održalo službenu konferenciju za štampu na kojoj je objavljeno pokretanje inicijative SpaceResources.lu inicijative, kojom bi se ovo malo bogato Vojvodstvo promovisalo u svetski centar istraživanja i eksploatacije svemirskih resursa.

esa kontrolna soba

ESA Kontrolna soba za svemirske misije, Nemačka – foto ESA

Pokretanje svemirske inicijative zajednički su najavili zamenik predsednika vlade i ministar ekonomije Etienne Schneider i Jean-Jackues Dordain, bivši šef ESA-e (Evropska Svemirska Agencija), koji se nalazi u ulozi savetnika vlade Luksemburga za SpaceResources.lu.

Na početku razvoja ovog državnog svemirskog projekta, vlada će morati da razviju zakonske okvire vezane uz buduća vlasnička prava na minerale iz NEO-a (Near Earth Objects) poput asteroida, kojim će se privatnim kompanijama i investitorima omogućiti vlasništvo i trgovina sa svemirskim resursima, pri čemu će sve morati biti usklađeno sa međunarodnim zakonima.

svemir esa
Ministar je u svom obraćanju izjavio da dolazi vreme uzbudljive i potpuno nove svemirske industrije, čija će uloga biti stimulisanje ekonomskog rasta na Zemlji i otvaranje novih okvira u svemirskim istraživanjima”

Nakon objave o pokretanju ove inicijative, odmah su se oglasili šefovi kompanija Deep Space Industries i Planetary Resources, koji u potpunosti podržavaju ideju da Luksemburg postane svetski lider u svemirskom rudarstvu, ističući da će im biti zadovoljstvo da saradjuju  sa vladom Luksemburga na razvoju projekta.
Izvori: Deep Space Industries, Vlada Luksemburga

foto: ESA

Please follow and like us:

Advert

Pin It