Izvršni direktor kompanije Ferrari tvrdi da električni automobili nisu ipak toliko „čisti“ kao što se čini

Sergio Marchionne, direktor kompanije Ferrari, izjavio je u intervjuu za CNBC da električni automobili možda uopšte ne doprinose spasavanju planete i da se celokupni uticaj električnih vozila na životnu sredinu mora detaljnije analizirati pre nego što se može utvrditi da su oni bezbedniji od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Sergio Marchionne

„Mislim da ako ne uradite potpunu analizu o tome kakvo je poreklo električne energije, odakle dolazi, kako nabavljate baterije za ove automobile, kolika je emisija ugljendioksida i kako sve to utiče na okolinu, onda mislim da je ideja spasavanja planete pomoću električnih vozila besmislica,“ rekao je Marchionne, koji je i predsednik i izvršni direktor Fiat Chrysler Automobiles-a i predsednik kompanije Maserati.

Marchionne je već mnogo puta negativno ocenjivao trend elektrifikacije motornih vozila. Međutim, kompanija Tesla se prilično dobro pokazala u ovoj oblasti i dokazala da električni automobili mogu biti veoma poželjni. Čak i većina velikih proizvođača automobila ima neku vrstu električnih vozila ili planira da ih razvije u narednih nekoliko godina.

Ipak, moguće je da ova izjava dolazi od toga što električni automobili obično nisu profitabilni za većinu proizvođača automobila, barem ne još.

Ferrari za sada nije objavio nikakve planove za proizvodnju električnih automobila, a oba rukovodstva kompanije su izjavile da električni automobili ne bi bili „u skladu sa imidžom kompanije“.

Ipak, to se može promeniti, delom zbog konkurencije kompanija kao što je Tesla, ali i zbog pritisaka vlada mnogih država koje se bore za smanjenje emisije ugljenika.

Fiat Chrysler nudi električne modele svojih vozila, ali je Marchionne rekao da kompanija gubi oko 20 000 dolara na svakoj električnoj verziji modela Fiat 500, prema izveštaju Bloomberg-a. Ipak, nije jasno da li stavovi koje ima Marchionne dolaze od toga što je proizvodnja električnih automobila zaista štetna po okolinu ili je pak to zbog trenutne neprofitabilnosti ovakve proizvodnje i ličnog interesa.

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It