Intel autonomna tehnologija vožnje će učiniti da Waymo vozila budu još inteligentnija

Intel je toliko posvećen tome da se probije na tržište tehnologije autonomnih vozila da je kupio MobilEye, kompaniju koja se bavi proizvodnjom autonomne tehnologije, za 15 milijardi dolara ove godine. Intel je neko vreme proveo pomagajući Waymo kompaniji tokom testiranja autonomnih Chrysler karavana, a sada je proizvođač čipova zvanično sklopio partnerstvo sa ogrankom Google-a koji se bavi autonomnom tehnologijom. Deo njihove saglasnosti je i to da će Intelova tehnologija na kraju omogućiti Waymo-ovim automobilima da postanu potpuno autonomni.

To je naverovatnije dobro za obe strane. Intel je pokrenuo senzorske procese i obradu u Waymo-ovoj trenutnoj liniji vozila i tvrdi da će njegova tehnologija biti efikasna i dovoljno snažna da im omogući da dostignu četvrti i peti nivo autonomije. Razvijanje Waymo sistema pomoći će proizvođaču čipova da ostvari bolje uslove na tražištu autonomne vožnje.

Takođe, tako se i razvija sve veća mreža tehnologija i pružaoca usluga sa jedne strane – Alphabet partnerstvo sa Lyft-om i Waymo partnerstvo sa Intelom i Uberom sa druge strane. Google je odbacio sve svoje parnice koje je pokrenuo, osim jedne, tužbe protiv Ubera, ali oba titana su i dalje zaključana u parnicama zbog povrede patenta.

Partnerstvo sa Waymo-om nije jedini Intelov prepad na tržište autonomne vožnje. Ford je već sarađivao sa Intelom u proizvodnji procesora za svoja autonomna vozila za istraživanje i razvoj. Prošle godine je Intel objavio partnerstvo sa BMW-om i MobilEye-om, kojeg je kasnije i kupio. Intel je, takođe, integrisao svoju Automated Driving Group u izraelsku kompaniju. U avgustu, Fiat Chrysler je otkrio da se takođe priključio BMW / Intel autonomnom programu vozila.

Izvor: Engadget, Ars Technica

Please follow and like us:

Advert

Pin It