Google se navodno priprema da kupi HTC

U izveštaju tajvanskog Commercial Times-a se navodi da je Google u završnoj fazi otkupa celog ili dela kompanije HTC koja proizvodi pametne telefone. Ova vest prati odvojenu priču iz avgusta koja je sugerisala da je tajvanski HTC zainteresovan za neku vrstu prodaje.

HTC, koji je nekada bio jedan od najpopularnijih proizvođača smart telefona u SAD-u, pao je sa trona nakon nekoliko uzastopnih, neuspešnih lansiranja smartfona. Nedavno je pokrenuta posebna divizija koja prodaje virtuelne slušalice.

Izveštaj se pomalo čini neautentičnim, pošto je Google bio već na ovom putu, ali ipak postoji razlog zbog kog bi Google bio zainteresovan za HTC. Tajvanska kompanija pravi Google Pixel smart telefone, što znači da bi verovatno ovakva akvizicija bila dobra za Google.

Commercial Times je rekao da HTC-ova loša finansijska pozicija i Google-ova želja da „savršeno integriše softver, sadržaj, hardver, mrežu, cloud i veštačku inteligenciju“ predstavljaju pokretače interesa Google-a za HTC. Takođe se navodi da bi ovo bila prava „strateška investicija“ Google-a i da kupovina „HTC smartfon R&D tima“ bi sugerisala to da bi poslovanje VR tima moglo da opstane samostalno.

UBS-ov analitičar Eric J. Sheridan, objasnio je da bi Google-ova akvizicija HTC-a bila beznačajna za Alphabet s obzirom na to da u rezervi već ima 95 milijardi dolara.

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It