Francuska uvodi tehnologiju protiv dronova

Francuska će aktivirati tehnologiju protiv dronova kako bi tokom Evropskog fudbalskog prvenstva kontrolisala i sprečavala leteće mašine koje prekrše pravila o zabrani letenja u zonama iznad stadiona na kojima će se odvijati takmičenje.

To je deo do sada nevidjenih bezbednosnih mera kako bi se, posle terorističkih napada u Parizu prošlog novembra, maksimalno osiguralo Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje će se održati u Francuskoj od 10. juna do 10. jula.

U intervjuu agenciji AP, šef bezbednosti Evropskog prvenstva Zijad Kouri rekao je da će zabrana letenja biti uvedena iznad svih 10 stadiona na kojima će se igrati utakmice, kao i iznad terena za treninge svih reprezentacija učesnica.

Zijad Kouri Francuska borba protiv dronova. foto AP

“Primetili smo široku rasprostranjenost upotrebe dronova u društvu, pa ćemo definisati zone u kojima će biti zabranjeno letenje. U saradnji sa državom uvešćemo mere protiv dronova, koje će ih ometati ili preuzeti kontrolu nad njima. Kada organizujete dogadjaj veličine kakvo je Evropsko prvenstvo, morate da zamislite sve scenarije, čak i one najmanje verovatne”, rekao je Kouri.

On je naveo da vlasti nemaju odredjene informacije koje navode da će dronovi biti pretnja, ali da se pripremaju za svaki slučaj.

Francusko vazduhoplovstvo i policija će rasporedjivati mere protiv dronova, a Kouri je rekao da ni te mere nisu nepogrešive pošto se radi o novoj tehnologiji.

“Recimo da je to mera odvraćanja koja do sada nije postojala na sportskim takmičenjima. Ideja nije da se unište dronovi, pošto bi bilo kolateralne štete, posebno ako bi se srušio u javnosti, već da ih sprečimo da lete iznad stadiona i možda da uhapsimo njihove pilote”, naveo je on.

 

Izvor i foto: AP/Beta

Please follow and like us:

Advert

Pin It