Foxconn ipak preuzima Sharp za neverovatnih 5 milijardi dolara

Kako smo o “nepristojnoj ponudi” za preuzimanje kompanije Sharp već pisali na portalu SMT krajem prošle godine, evo i zvanične potvrde iz kompanije Foxconn.

akvizicija sharp

Sharp je ipak prihvatio Foxconnovu ponudu od neverovatnih pet milijardi američkih dolara, za akviziciju japanske kompanije koja je već nekoliko godina u nezavidnoj situaciji. Naime, šuškalo se da će Foxconn preuzeti samo jedan deo Sharp-a, medjutim u medjuvremenu je usledila ponuda od korporacije Innovation Network Corp of Japan koja je imala nameru da preuzme čitavo poslovanje Sharp-a. Nakon sastanka upravnog odbora u Sharp-u, odlučeno je da kompaniju ipak preuzme Foxconn, ali samo ukoliko preuzima čitav sistem, što se nakon serije pregovora i dogodilo, pošto je  Foxconn je ponudio duplo više novca nego fond podržan od strane vlade Japana.

U narednom periodu dalji pregovori izmedju Foxconna i Sharpa bi trebalo da definišu detaljne uslove akvizicije. Sharp je već neko vreme pod pritiskom pronalaska kupca/investitora nakon loših godina i gubitaka u kompaniji. Tokom maja 2015. godine, Sharp je bio primoran da od banaka uzme kredit od 1,9 milijardi dolara, nakon lošeg perioda u poslovanju sa LCD displejima.

terry gou

Terry Gou, predsednik Foxconn-a, foto topnews.in

„Želimo da pomognemo Sharpu. Sharp ima stogodišnju istoriju, koju želimo da održimo živom bar još narednih 100 godina… To je moj cilj i moja misija“, istakao je Teri Gou – predsednik kompanije Foxconn.

Izvor: agencije

Please follow and like us:

Advert

Pin It