Evropa traži da internet kompanije plaćaju veće poreze

Ako inicijativa Evropske Unije bude uspešna, tehnološki giganti, poput Google-a ili Amazona će morati da plate veće poreze u Evropi.

Rasprava o tome da li bi internet kompanije trebalo da plaćaju veće poreze gde ostvaruju dobit je zakazana za 15. septembar.

Za sada, ove kompanije plaćaju porez samo ako su fizički prisutne. To je dovelo do toga da preduzeća posluju sa poreskim olakšicama. Google, na primer, ima svoje evropsko sedište u Irskoj, što mu je omogućilo da izbegne plaćanje poreza u Francuskoj. To znači da Google nije bio u obavezi da plati preko milijardu evra poreza na prihode ostvarene putem usluge AdWords, zato što u Francuskoj nema „stalno sedište“.

Sada, nakon zajedničkog pisma, koje je upućeno predstavništvu Evropske Unije i Komisiji, a pisanog od strane ministara finansije Francuske, Nemačke, Italije i Španije, ovo će biti tema sastanka sledeće nedelje u Estoniji.

Četiri glavne države evrozone pokušavaju da oporezuju internet kompanije na osnovu njihovog prometa, a ne na osnovu dobiti i tako pokušavaju da ih spreče da iskoriste niske poreske stope u nekim zemljama koje su članice EU.

Kompanije poput Google-a, Apple-a, Facebooka i Amazona u ovom trenutku plaćaju minimalne poreze u Evropi zahvaljujući podružnicama u zemljama sa niskom stopom poreza.

Njihovo pismo prati predlog Estonije od prošle nedelje da se oporezuju internet kompanije u zemljama u kojima ostvaruju profit, a ne samo tamo gde su registrovani. Predlog će uzeti u obzir njihovo digitalno prisustvo, a ne fizičko prisustvo u zemljama.

Izvor: Beta News

Please follow and like us:

Advert

Pin It