Eugene Kaspersky: Ne radimo protiv interesa naših kupaca i vladinih agencija

Eugene Kaspersky je demantovao optužbe da firma za sajber-bezbednost koju je osnovao ima bilo kakve veze sa ruskom vladom i insistira na tome da ne predstavlja opasnost za svoje američke potrošače.

Ovaj demant stiže nakon odluke Trampove administracije da zabrani da vladine agencije koriste Kaspersky antivirusni softver i usluge sajber-bezbednosti koje nudi kompanija Kaspersky Lab. Već u julu je Uprava opšte službe američke vlade uklonila Kaspersky Lab sa liste odobrenih proizvođača.

Gospodin Kaspersky je u izjavi za BBC rekao da je odluka Trampove administracije „veoma neprijatna situacija“. SAD su rekle da je zabrinutost krenula od toga što je Kaspersky osetljiv na uticaj iz Kremlja. Međutim, osnivač kompanije je rekao da je dok je živeo u Moskvi i kada je njegova firma sarađivala sa ruskim sprovodiocima zakona vezanih za sajber bezbednost, nisu postojale dublje veze.

„Nije tačno to što kažu da imamo jake veze sa ruskim špijunskim agencijama,“ rekao je Eugene Kaspersky i dodao: „Sarađujemo sa mnogim agencijama za sprovođenje zakona širom sveta – u prošlosti smo sarađivali i sa Sjedinjenim Američkim Državama.“

Američki lanac prodavnica Best Buy prekinuo je prodaju Kaspersky proizvoda, ali je gospodin Kaspersky izjavio da je imao uspešne razgovore sa drugim maloprodajnim kompanijama. Kremlj je kritikovao postupke američke vlade, opisijući zabranu kao nepoštenu konkurenciju.

Eugene Kaspersky je rekao da želi da se odnosi između dve zemlje poboljšaju i pozvao je na međunarodnu saradnju u oblasti sajber-bezbednosti – dodao je još da su „samo loši momci zadovoljni ovom situacijom“.

Kaspersky je dodao i da Amerikanci mogu imati potpun pristup aktivnostima ove kompanije. „Otvorićemo sva vrata i proveriti sve. Mi nemamo nikakve tajne i ne činimo ništa loše našim kupcima i ne radimo protiv vlada.“ Osnivač Kaspersky Lab-a je apelovao na svoje američke kupce rekavši: „Molim vas ostanite kod nas – možete nam verovati.“

Izvor: BBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It