Elon Musk: Neverovatna priča o jednom od najinteresantnijih ljudi u svetu tehnologije

Čini se da je Elon Musk prisutan svuda: kao izvršni direktor kompanija SpaceX i Tesla, osnivač The Boring Company-a i koosnivač neprofitne organizacije OpenAI i neprestano kreira razne vrste neverovatnih novih tehnologija. Između svemirskih raketa, električnih automobila, solarnih baterija, istraživanja robota ubica i milijardi dolara koje je stekao na tom putu, Musk je zaista stvarni Tony Stark – zbog čega je i poslužio kao inspiracija za lik „Iron Man-a“.

Međutim, nije bilo lako za Muska. Prešao je put od maltretiranja u školi do izvršnog direktora velike kompanije koje izgledaju kao da su izašle iz naučno-fantastičnog filma i došao zamalo do bankrota na tom putu.

Elon Musk je rođen 28. juna 1971. godine u Pretoriji, u Južnoj Africi. Njegov otac je rekao da je Elon uvek bio introvertna osoba. „Kada bi njegovi vršnjaci pravili žurke i zabavljali se, pili i pričali od stvarima poput sporta, Elon bi se samo povukao i kopao po knjigama koje bi našao u sobi prijatelja,“ rekao je Errol Musk, Elonov otac, koji je inače inženjer elektronike.

Maye Musk, poreklom Kanađanka, bavila se modelingom i pojavila se na naslovnoj strani magazina Time. Nakon što su se njihovi roditelji razveli 1979. godine, Elon i njegov mlađi brat Kimbal, odlučili su da žive sa ocem.

Tokom 1983. godine, kada je imao samo dvanaest godina, kodirao je jednostavnu igricu pod imenom „Blastar“ i prodao je kompjuterskom magazinu za 500 dolara.

Ipak, tokom srednjoškolskih dana, Musku nije bilo lako – jednom je čak i završio u bolnici nakon što ga je pretukla grupa vršnjaka. Nasilnici su bacili Muska sa stepenica i zatim ga tukli dok se nije onesvestio.

Nakon što je završio srednju školu, Musk se preselio u Kanadu i proveo dve godine studirajući na Queen’s University u Kingstonu, Ontario. Svoje studije je ipak završio na Univerzitetu u Pensilvaniji i dobio diplome iz fizike i ekonomije.

Dok je studirao na Univerzitetu u Pensilvaniji, Musk je zajedno sa svojim društvom iznajmio kuću sa 10 spavaćih soba i pretvorio ga u noćni klub. To je bio jedan od njegovih prvih preduzetničkih eksperimenata.

Nakon diplomiranja, Musk je otišao na Univerzitet u Standfordu kako bi završio doktorat – ali nije ni zaopočeo studiranje i odustao je. Rešio je da testira svoju sreću u dot-com bumu koji je bio u toku. Nikada se nije vratio da završi studije na Standfordu.

Nakon toga je sa svojim bratom, Kimbalom, Musk pokrenuo Zip2. Otac im je dao 28 000 dolara za pokretanje veb stranice. Dok je Zip2 bio u pokretanju, Musk je bukvalno živeo u svojoj kancelariji.

Naporan rad se isplatio kad je Compaq kupio Zip2 u sklopu ugovora od vrednosti od 341 milion dolara u gotovini i akcijama i tako je Musk zaradio 22 miliona dolara.

Elon je zatim pokrenuo X.com, online bankarsku kompaniju. Pokrenuo je kompaniju 1999. godine, koristeći 10 miliona dolara koje je dobio od prodaje Zip2. Godinu dana kasnije, X.com se spojio sa Confinity, finansijskim startapom koji je osnovao Peter Thiel, koji je kasnije formirao PayPal.

Musk je imenovan za izvršnog direktora PayPal-a, međutim to nije trajalo dugo. Tokom oktobra 2000. godine počele su nesuglasice između Muska i ostalih koosnivača PayPal-a, koji su počeli da prebacuju svoje servere sa besplatnog Unix operativnog sistema u Microsoft Windows. Dok je Musk bio na godišnjem odmoru u Australiji, odbor PayPal-a ga je otpustio i imenovao Thiela za novog izvršnog direktora.

Ali to je zapravo bila dobra stvar za Muska, jer je krajem 2002. godine eBay je kupio PayPal. Kao najveći akcionar PayPal-a, Musk je zaradio 165 miliona od 1,5 milijardi dolara koje je eBay platio.

Još pre prodaje PayPal-a, Musk je sanjao svoj sledeći potez, koji je uključiovao i blesavi plan da pošalje miševe i biljke na Mars.

Musk je čitvog života bio ljubitelj naučne fantastike, a pokušao je i da kupi razorne sovjetske rakete u tu svrhu. Međutim, Rusi su tražili po 8 miliona dolara za svaku raketu, a Musk je smatrao da može napraviti svoje za mnogo manje para.

Početkom 2002. godine Musk je osnovao kompaniju koja će postati poznata kao Space Exploration Technologies ili SpaceX. Muskov cilj je bio da napravi mnogo jeftiniju svemirsku letelicu. Prve rakete koje su napravljene nazvane su Falcon 1 i 9. Ali svakako, jedan od najvećih ciljeva SpaceX-a je kolonizacija Marsa.

Tokom 2004. godine Musk je napravio prvu veliku investiciju i uložio 70 miliona dolara u Teslu, kompaniju za električna vozila koju je osnovao Martin Eberhard.

Musk je preuzeo aktivnu ulogu u Tesli, razvijajući svoj prvi automobil, Roadster. Električni Roadster je lansiran 2006. godine, dok je Musk bio predsednik Tesle. Sada je i izvršni direktor kompanije.

Međutim, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je Musk izneo ideju o kompaniji SolarCity, koja bi se bavila proizvodnjom solarne energije. Elon je svojim rođacima dao obrtni kapital 2006. godine kako bi pokrenuo SolarCity.

Međutim, u Tesli se nije sve odvijalo po planu.

Sa Eberhardom na poziciji izvršnog direktora, Tesla je trošila više novca nego što je zarađivala. Musk je zatim 2007. godine izvršio svojevrsni udar u kompaniji, smenivši Ederharda prvo sa mesta glavnog izvršnog direktora, a zatim ga je izbacio i iz odbora kompanije i izvršnog departmana potpuno.

Godine 2008, finansijska kriza je ograničavala Muskove mogućnosti, ali on je Teslu lično spasio od bankrota.

Musk je investirao 40 miliona dolara u Teslu i pozajmio kompaniji još 40 miliona dolara. Zbog toga je iste godine i imenovan za izvršnog direktora kompanije. Ali između SpaceX-a, Tesle i SolarCity-ja, Musk je gotovo bankrotirao. Elon je 2008. godinu opisao kao najgoru godinu njegovog života. Tesla je nastavila da gubi novac, a SpaceX je imao problema sa lansiranjem svoje rakete Falcon 1. Do 2009. godine, Musk je živeo od pozajmica kako bi uopšte preživeo. A u isto vreme je prolazio i kroz razvod. Musk je okončao svoj brak sa Justine Musk, kanadskom autorkom, sa kojom je dobio šest sinova.

Oko Božića 2008. godine, stvari su opet krenule na bolje. SpaceX je sklopio ugovor sa NASA-om u vrednosti od 1,5milijardi dolara, a Tesla je konačno našla više spoljnih investitora. Do 2010. godine se posao ozbiljno pokrenuo i Tesla je imala uspešnu početnu javnu ponudu.

Izuzetna karijera Elona Muska je bila primećena i od strane drugih krugova, naročito u Holivudu. Robert Downey Jr. je lik Tony Starka u filmu „Iron Men“ delimično bazirao na Musku.

Elon Musk se pojavljuje u filmu “Iron Man 2”

Iako je sve vreme njegov privatni život bio u haosu, nakon još jednog razvoda sa drugom suprugom Talulahom Riley, sa druge strane, posao se sve više razvijao. Prošle godine je i pokrenuo The Boring Company, koja se bavi iskopavanjem mreže tunela ispod i oko gradova, kako bi se izbegle gužve na putevima.

Elon je osnovao i OpenAi, neprofitnu organizaciju koja je posvećena istraživanju veštačke inteligencije kako ne bi predstavljala opasnost za čovečanstvo. Musk se i priključio savetničkom timu američkog predsednika Donalda Trumpa, ali je tokom ove godine izašao, nakon što je Trump povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Izvor: Business Insider

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It