Četiri „Apple“-ova dobavljača optužuju „Qualcomm“ za kršenje antimonopolskih pravila

Grupa tajvanskih proizvođača se pridružuje Apple-ovoj pravnoj borbi protiv Qualcomm-a, tvrdeći da proizvođač čipova naplaćuje prekomerne naknade za licence za patente i krši antimonopolske zakone, prenosi Wall Street Journal.

Image: Reuters

Foxconn Technology, Compal Electronics, Pegatron Corp i Wistron Corp, kompanije koje sarađuju sa Apple-om, radeći na montaži iPhone-ova i iPad-ova, planiraju da podnesu tužbu protiv Qualcomm-a u federalnom okružnom sudu u San Dijegu. Firme tvrde da je Qualcomm prekršio dve sekcije „Šermanovog akta“, američkog antimonopolskog zakona.

Optužbe podnete juče su zapravo protivtužba na Qualcomm-ovu tužbu koja je podneta u maju, u kojoj se traži da ugovorači plate Qualcomm-u naknade od licenci.

Qualcomm je tržišni lider u modemima za pametne telefone i primarni dobavljač za Apple, ali Apple zapravo nema direktni patentni ugovor sa kompanijom – plaća troškove licenciranja svojim proizvođačima, koji zatim plaćaju Qualcomm-u. Apple je prestao da isplaćuje naknade proizvođačima nakon što je tužio Qualcomm u januaru, pa je uključivanje proizvođača u pravni spor bilo neizbežno. Apple je tvrdio da je kompanija zadržala skoro milijardu američkih dolara popusta za licenciranje patenta koje je dugovao u maloprodaji zbog Apple-ove saradnje sa južnokorejskim regulatorima. Apple je uputio svoje proizvođače da se uzdrže od licencne isplate Qualcomm-u dok se odvija spor, što je dovelo do toga da ih Qualcomm tuži u maju.

„Bez obzira na tvrdnje Apple-a koje su upućene protiv Qualcomm-a, dobavljači i dalje imaju ugovornu obavezu da plaćaju licencu Qualcomm-u, po osnovu njihovih licencnih ugovora koje su sklopili sa nama, uključujući i prodaju iPhone-ova kompaniji Apple,“ rekao je Derek Aberli, predsednik kompanije Qualcomm u aprilu.

Qualcomm je takođe tužen i od strane Federalne komisije za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država zbog antikonkurentske prakse. Qualcomm je izjavio ranije da nikada nije zadržao ili pretio da zadrži snabdevanje čipovima kako bi postigao dogovor u nepravednim i nerazumnim uslovima licenciranja.

Izgubljeni prihod od Apple je bio udarac za Qualcomm-ovu prodaju. Akcije kompanije su u sredu pale za 2,3 odsto na 55,40 dolara.

Please follow and like us:

Advert

Pin It