Bill Gates poklanja 64 miliona deonica Microsofta u najvećoj donaciji od 2000. godine

Jedan od osnivača kompanije Microsoft Bill Gates, smanjuje svoj udeo u kompaniji na samo 1,3 posto, nakon što je imao 24 posto od 1996. godine. U dokumentu koji je podneo SEC-u (Securities & Exchange Commission) u ponedeljak, Gates je otkrio da će donirati 64 miliona akcija Microsofta čija je ukupna vrednost 4,6 milijardi dolara. To je ogromna donacija, a Bloomberg izveštava da je jedna od najvećih od 1999. i 2000. godine kad je donirao akcije u vrednosti 16 milijardi, odnosno 5,1 milijardi dolara.

Foto: Robert Sorbo/Microsoft/Handout

Dokument koji je poslat SEC-u, ne otkriva tačno gde je Gates donirao svoje deonice Microsofta, ali je Bill planirao da svoje akcije pokloni i finansira fondaciju Bill & Melinda Gates, dobrotvornu ustanovu, koju su on i njegova supruga osnovali kako bi se bavili filantropijom.

Gates obično donira oko 80 miliona akcija Microsofta svake godine, ali sa ovom najnovijom donacijom znači da će ostati sa skoro 103 miliona akcija. Dokument podnet SEC-u takođe otkriva da je Melinda Gates vlasnica gotovo 425 000 deonica Microsofta.

Ako Gates nastavi da poklanja svoje akcije, kao što je imao običaj u prošlosti, njegov udeo u Microsoftu bi mogao da se smanji na nulu u 2019. godini. Bivši izvršni direktor kompanije Microsoft Steve Ballmer je i dalje većinski vlasnik Microsofta, a potom slede Gates i sadašnji izvršni direktor Satya Nadella.

Iako donaciju čini ogromna količina novca, Gates i dalje drži titulu najbogatijeg čoveka na svetu. Bloomberg procenjuje Gates-ovu vrednost na 86.1 milijardi dolara, što je manje od prethodnih 90 milijardi koje je imao pre toga. Osnivač Amazona Jeff Bezos, polako mu se bliži. Milijarder je prošlog meseca nadmašio Gatesa i postao najbogatija osoba na svetu, ali je onda opet pao iza Gatesa, nakon što su akcije Amazona pale.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It