2,4 miliona evra podrške za 14 inovacija iz Srbije

Podšku od ukupno 2,4 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU dobilo je danas 14 inovativnih projekata u Srbiji, a dodatno će im iz budžeta Srbije biti obezbeđena pomoć od milion evra.

Ta pomoć se dodeluje u okviru Programa saradnje nauke i privrede čiji je cilj povezivanje privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživaćkih organizacija u Srbiji.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolini rekao je u Privrednoj komori Srbije prilikom uručenja pomoći da je EU zadovoljna kada se novac evropskih poreskih obveznika ulaže u razvoj kvalitetnih inovativnih projekata.
“U saradnji sa Vladom Srbije i Fondom za inovacionu delatnost, Programom za saradnju nauke i privrede nastavljamo da doprinosimo izgradnji inovativnog preduzetništva u Srbiji”, rekao je Hudolini.

Image: 0163244967, License: Royalty free, Excellent images of flags for your business, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Alamy

foto credit Profimedia.com

Vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da se na javni poziv prijavilo 96 projekata iz više od deset industrijskih oblasti u 25 gradova Srbije, a u uži izbor je ušlo 27 projekata.

Rakonjac je istakao da su izabrani projekti koji imaju sposoban tim, inovativni potencijal, jasne razvojne planove i dovoljno kvaliteta da se takmiče na međunarodnom tržištu.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da je u toku izrada novog Akcionog plana naučnog i tehnološkog ravoja čiji je glavni cilj podrška inovacijama.

Popović je kazao da Ministarstvo, zajedno sa Svetskom bankom, radi na projektima zapošljavanja u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, a Fondu za inovacionu delatnost će iduće godine iz državnogbudžeta biti dato 537 miliona dinara.

“Razvoj inovacija je naš strateški cilj i jedan od važnih preduslova za jačanje konkurentnosti na tržištu”, rekao je Popović.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It