Završetak svemirske misije Rosetta zakazan za 30 . septembar

Evropska sonda Rosetta će nakon 12 godina boravka u svemiru završiti svoju misiju 30. septembra, saopštila je rano jutros Evropska svemirska agencija (ESA).

“Kraj misije sonde biće 30. septembra”, izjavio je naučnik iz evropske agencije Matt Tailor i dodao da će se Rosetta pridružiti robotskoj stanici Philae koja se nalazi na površini komete 67P/Churyumov-Gerasimenko, koju je Rosetta istraživala.

Rosetta approaching comet

Evropska agencija lansirala je misiju Rosetta 2. marta 2004. godine, a od 2014. godine nalazi se u orbiti komete 67P/Churyumov-Gerasimenko. Naučnici se nadaju da će misija pomoći da saznaju više o poreklu i evoluciji nebeskih tela, pre nego se Rosetta i zvanično ugasi.

Okončanje misije Rosetta je zakazano između ostalog i zbog toga što je sama letelica na putu ka orbiti Jupitera, što je do sada najdalja zabeležena tačka do koje je stigla neka misija sa Zemlje. Uz to treba dodati i činjenicu da na toj lokaciji svemirska sonda nije u mogućnosti da prikupi dovoljno sunčeve energije koja joj je neophodna za napajanje instrumenata i pogona, pa tako uskoro neće moći da šalje prikupljene podatke u centar misije na Zemlji.

Uz sve navedeno treba napomenuti da je letelica u svemiru već punih 12 godina, pa je i logično da nakon tolikog perioda izloženosti ekstremnim uslovima svemira, svemirska sonda Rosetta lagano treba da se penzioniše u dubinama svemira.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It