Visok je 4 metra, težak tonu ipo, hoda kao čovek i dolazi iz Južne Koreje

Južna Koreja napravila je ogromnog robota nalik na čoveka, koji i hoda kao čovek, međutim zbog velike težine ti koraci izazivaju podrhtavanje tla, prenosi AFP.

Robota koji je nazvan Method-2 dizajnirao je veteran naučnofantastičnih filmova, a visok je četiri metra i težak jednu i po tonu.

foto credit AFP/ JUNG Yeon-Je

foto credit AFP/ JUNG Yeon-Je

Nezgrapna kreacija poput čoveka, neverovatno liči na vojne robote iz filma “Avatar”, a njegovi tvorci tvrde da je prvi takve vrste. Proizveden je u južnokorejskoj kompaniji za robotiku, na njemu je radilo 30 inženjera, a prva testiranja robota trebalo bi da se obave u utorak popodne.

“Naš robot je prvi na svetu dvopedalni robot sa posadom i napravljen je da radi u ekstremno opasnim zonama, gde ljudi ne mogu da idu (nezaštićeni)”, rekao je predsednik kompanije Jang Jin Ho. Jang, koji je još kao dečak maštao da napravi svog robota, kazao je da je u projekat proizvodnje robota uložio oko 200 miliona dolara, kako bi “dao život nečemu što izgleda moguće samo u filmovima i crtanim filmovima”.

Prema njegovim rečima o robotu se već raspituju predstavnici građevinske i industrije za zabavu, i to najviše o mogućnostima razvoja uz teško utvrđene demilitarizovane zone sa Severnom Korejom. Jang najavljuje da će biti potrebne godine dok se ne bude slobodno kretao, a za prodaju će biti spreman 2017. godine i cena će mu biti oko 8,3 miliona dolara.

Proizvodnja robota je bila izazov i za inženjere zbog njegovih neviđenih razmera. Robot, koji je više nego duplo veći od čoveka, tako je težak da se zemlja trese kada pravi korake, a čuje se i snažno brujanje motora.

Upravljačka mesta za sedenje u telu robotu pokreću udove koji mrdaju Metodom-2, i čije metalne ruke teže po 130 kilograma. Robot je još uvek povezan sa kablom za napajanje i još je nestabilan na nogama, nije još završen, a mora se više raditi na njegovoj stabilnosti i sistemu za punjenje.

Za sada je ostalo nejasno kako će se robot koristiti, a Method-2 se smatra više kao pomoćno sredstvo za različite tehnologije koje će u budućnosti omogućiti konstruktorima da izgrade različite vrste i veličine robota u budućnosti.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It