Uspeh mladih inovatora – Robot iz Kaća osvojio prvo mesto na takmičenju u SAD

Učenici OŠ ”Đura Jakšić” iz Kaća Gojko Panić i Darko Birač predstavili su svoj izum, robota “Finch”, s kojim su osvojili prvo mesto na takmičenju u Americi. Robot je namenjen slepim i slabovidim osobama, a funkcije su mu slične psu vodiču.

– On na softveru ima sirenu koja može da emituje zvuke, i kada naiđe na prepreku zaustavi se i nađe najbolji način za prevazilaženje, o čemu obaveštava korisnika. Zaustavlja se pomoću senzora za prepreke, takođe ima senzore za svetlost, za temperaturu, a služi i za edukaciju, jer odgovara na pitanja pomoću baze znanja koju smo mu ugradili. Spremamo se za takmičenje u Ženevi i nadamo se da ćemo osvojiti još neku nagradu – rekli su Darko i Gojko.

Sredstva za put u Ženevu obezbedio je Grad Novi Sad putem Uprave za obrazovanje, ali svoj doprinos su dali i gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i član Gradskog veća za obrazovanje od svojih ličnih dohodaka.

Gojko i Darko robotika

– Došao sam da izrazim divljenje za sve ono što su Gojko i Darko uradili u okviru ovog projekta. Međutim nije to samo pojedinačan projekat već svojevrsan dokaz da imamo sjajnu decu u školama u svim delovima našeg grada. Najmanje što smo mogli da uradimo jeste da obezbedimo sredstva da učenici odu na Međunarodni sajam inovacija u Švajcarsku. Priključile su nam se i pojedine društveno – odgovorne kompanije, tako da učenici mogu da se fokusiraju samo na svoj rad, bez opterećivanja bilo čim drugim, ali ni konačnim rezultatom. Ponosan sam na svu našu decu i treba da zajedno s njima uživamo, a one posebno talentovane moramo uvek podržati. Veličina ovih momaka iskazuje se i u tome što su projekat namenili onim osobama kojima je potrebna posebna pažnja u svakodnevnom životu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gojko i Darko robotika 1

Direktorica OŠ ”Đura Jakšić” Verica Letić zahvalila se Gradu i gradonačelniku što su prepoznali značaj rada mladih inovatora i pružili im podršku, i izrazila nadu da će projekt ostvariti dobre rezultate i na takmišenju u Ženevi. Profesor informatike i računarstva, mentor Darka i Gojka, Jasmina Jerković izjavila je da se sa velikim entuzijazmom pripremaju za nove poduhvate i izrazila posebnu zahvalnost pojedinim inženjerima koji su im mnogo pomogli u pronalaženju delova za robota kojih nema na našem tržištu.

Izvor i foto

Please follow and like us:

Advert

Pin It