U nerazvijenom Kočevju japanska Yaskawa otvara 
170 radnih mesta

Za autoindustriju Yaskawa, najveći svetski proizvođač industrijskih robota, gradi novi pogon.

Vodeći svetski proizvođač industrijskih robota japanska korporacija Yaskawa odlučila da izgradi novu fabriku robota u Kočevju, u Sloveniji. “Sada se samo moraju ispuniti obećanja o opštinskom zemljištu koja je dao gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič, a povezani su s opskrbom električne energije“, rekao je za Finance Hubert Kosler, direktor obe Yaskawine slovenske kompanije Yaskawa Ristro i Yaskawa Slovenija.

U igri za novu fabrikusu bili su Ribnica i Kočevje. Ipak, Japanci su izabrali Kočevje jer je ponudilo veće zemljište nego što je bilo dostupno u Ribnici, gde se već nalazi jedna Yaskawina fabrika. Reč je o zemljištu od 40 hiljada kvadratnih metara u vlasništvu opštine, koje se nalazi se u tamošnjoj industrijskoj zoni udaljenoj oko dva kilometara od grada. Na njoj će Yaskawa, koja će sada početi projektovanje fabrike postaviti proizvodnu halu veličine između 12 do 16 hiljada kvadratnih metara.

Vladimir Prebilič, gradonačelnik Kočevja, kaže da su Yaskawi ponudili 40 hiljada kvadratnih metara zemljišta po cijeni od 5,8 evra po kvadratu. “Zemljište još nije komunalno opremljeno, ali su svi komunalni priključci s druge strane ulice, tako da bi iskopati samo nekoliko metara i dobiće daljinsko grejanje, vodu i kanalizaciju. Dalekovod snage 110 kilovolti treba premestiti sto metara. Pri tome, pomoć nam je obećao premijer Miro Cerar”, kaže gradonačelnik Prebilič.

Please follow and like us:

Advert

Pin It