Tesla izmislio dronove još u 19. veku, a evo i kako ih je opisao

Jedan od najvećih svetskih umova ljudske istorije, Nikola Tesla verovao je da dronovi mogu da doprinesu kvalitetu života i pomognu da se uspostavi mir na planeti

U moru njegovih patenata se nalazi i onaj iz novembra 1898. godine u kome je dobar vek ispred svog vremena – u njemu govori o načinu funkcionisanja i širokoj primeni bespilotnih vozila i letelica.

Jedan od najvećih svetskih naučnika u istoriji je u svom patentu naveo da bi takva “vozila i plovila” mogla da se koriste za prenos pisama i pošiljki (kao današnji Amazon), za uspostavljanje komunikacije (Google i Facebook), ali i za istraživanje, izviđanje, pa čak i “ubijanje i hvatanje kitova i drugih morskih životinja”.

U patentu se navodi da bi ono što danas zovemo dronovima moglo da ima upotrebu u nizu naučnih, inženjerskih i komercijalnih delatnosti, ali je Tesla posebno istakao jednu – u ratovanju. “Najveća vrednost mog izuma bi bio njegov uticaj na ratovanje i naoružanje. Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama”, naveo je Tesla.

foto Wikipedia

foto Wikipedia

Na ovaj deo patenta pažnju je skrenuo Matthew Schroyer, inženjer sa Univerziteta u Oklahomi i specijalista za bespilotne sisteme. On je u Teslinom opisu patenta uočio zanimljiv pasus u kome naučnik govori da ovakve letelice mogu da doprinesu svetskom miru.

Patent za “metod i aparaturu upravljanja mehanizmima pokretnih vozila” predviđao je, naravno, i bežičnu komunikaciju.

“U širem smislu moj izum se razlikuje od svih drugih sistema za kontrolu mehanizama koje nose pokretni objekti po tome što ne zahteva nikakve žice, kablove ili drugu vrstu električne ili mehaničke povezanosti. Ja postižem slične rezultate na praktičniji način korišćenjem talasa, impulsa ili zračenja koji se primaju preko zemlje, vode ili atmosfere, sve dok se objekat nalazi u dometu takvih talasa, impulsa ili zračenja”, navodi se u patentu.

Međutim, danas se i dronovi koriste u ratovanju i likvidaciji neprijateljskih meta.

via 1   via 2

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It