Tehnološke kompanije u borbi protiv komaraca prenosnika virusa

Američka tehnološka preduzeća pomoću automatizacije i robotike usmerili su se na zaustavljanje širenja virusa Zika i drugih bolesti koje prenose komarci širom sveta.

Image: Reuters

Različite firme kao što su Microsoft Corp i California Life Sciences kompanije Verily osnivaju partnerstva sa službenicima javnog zdravstva u nekoliko američkih država kako bi testirali nove visokotehnološke alate.

U Teksasu, Microsoft testira tzv. pametne zamke kako bi izolovali i uhvatili komarce iz roda Aedes aegypti, koji su poznati kao nosioci virusa Zika. To proučavanje koje sprovode entomolozi može pomoći u predviđanju epidemija.

U Kaliforniji, kompanija Verily i njen ogranak Alphabet’s Life Sciences, ubrzavaju proces stvaranja sterilnih mužjaka komaraca, nudeći određeni oblik kontrole rađanja za ovu vrstu.

Iako će verovatno biti potrebno dosta godina da ove napredne tehnologije postanu dostupne, eksperti javnog zdravlja kažu da su potrebne nove ideje u zaustavljanju i kontroli komaraca pored starih, tradicionalnih načina odbrane kao što su larvicidi i insekticidi. „Veoma je uzbudljivo kada se tehnološke kompanije uključe u ovu oblast,“ rekao je Anandasankar Rej, profesor entomologije na univerzitetu Riverside u Kaliforniji.  „Njihov pristup je biološki izazov za stvaranje rešenja,“ dodao je Rej.

Image: Reuters

Pametne zamke

Epidemija Zika virusa se pojavila u Brazilu 2015. godine i ostavila hiljade beba sa urođenim poremećajima, što je dovelo do toga da se hitno reaguje na ovaj problem.

Iako se broj ovakvih slučajeva znatno smanjio, komarci koji su potencijalni nosioci virusa – Aedes aegypti i Aedes albopictus su počeli da se razmnožavaju u Americi, uključujući velika područja u južnom delu SAD-a.

Koriste se uređaji sa robotikom oblika i veličine kao veće kuće za ptice, koji imaju infracrvene zrake i mašinsko upravljanje što pomaže naučnicima da prate razvoj i širenje potencijalnih nosioca bolesti.

Trudnice su pod velikim rizikom, jer mogu preneti virus na svoje fetuse, što može dovesti do različitih urođenih defekata. Jedna od njih je i mikrocefalija, stanje u kom se novorođenčad rađaju sa malom i nepotpuno razvijenom lobanjom i mozgom.

Svetska zdravstvena organizacije je Zika virus proglasila globalnim vanrednim stanjem u februaru 2016. u Brazilu.

Izvor: Reuters

Please follow and like us:

Advert

Pin It