Samsung dobio dozvolu da testira automobile sa autonomnim pogonom u Kaliforniji

Samsung Electronics Co. Ltd izjavio je u četvrtak da je dobio dozvolu za testiranje automobila sa mogućnošću samo-vožnje u Kaliforniji i time obeležio ulazak kompanije za proizvodnju pametnih telefona na ovo tržište, četiri meseca nakon što je konkurentska kompanija Apple Inc. dobila dozvolu.

Njena matična kompanija je u maju obezbedila saglasnost od južnokorejskih vlasti da testiraju automobile sa mogućnošću samo-vožnje, koji su opremljeni senzorima i softverskim sistemima. U tom periodu, južnokorejske vlasti su rekla da kompanija planira da koristi automobil kako bi razvila algoritam automobila sa mogućnošću samo-vožnje, kako bi mogao da se vozi i po lošem vremenu.

U izjavi za Reuters, Samsung nije rekao tačno šta je planirano za testiranje u SAD-u, ali je rekao da je obezbedio dozvolu u potrazi za „pametnijom i bezbednijom budućnošću u transportu“.

Mada, kompanija koja je deo masivnog konglomerata, koji proizvodi sve od mašina za pranje veša do teške mašinerije, rekla je da „nema planove za ulazak u proizvodnju automobila“.

Samsung ima niz mogućnosti za rast u biznisu automobila samo-vožnje. Ranije ove godine, kompanija je zaključila ugovor o kupovini automobilskog proizvođača Harman Internation Industries u iznosu od 8 milijardi dolara, što daje širok pečat u takozvanoj tehnologiji povezanih automobila.

Samsung poseduje skoro 20 posto Renault Samsung Motorsa, koji je deo Alijanse Renault-Nissan, četvrtog u svetu po proizvodnji automobila. Ali, još 2015. godine, Samsung je najavio novu diviziju koja bi se fokusirala na kreiranje softvera za autonomno pokretanje vozila, ali ne i na proizvodnju celog vozila.

Čini se da Samsung nastoji da prati svoje tehnološke konkurente u automobilskom polju, posebno nakon što je Apple prebacio fokus sa autonomnih automobila na autonomne sisteme. Samsung se takođe može pozicionirati tako da ponudi svoju tehnologiju i drugim kompanijama, uključujući i proizvođače automobila.

Please follow and like us:

Advert

Pin It