Ruski borbeni robot spreman za svemir do 2021

Zahvaljujući najnovijem ruskom izumu, svet je bliži scenariju sličnom onome kakav je reditelj James Cameron opisao u ‘Terminatoru.

Zvanično ime Kremlja za tu ubistvenu mašinu  je F.E.D.O.R. što znači Final Experimental Demonstration Object Research (Konačno eksperimentalno demonstracijsko istraživanje objekta). Dmitry Rogozin, ruski zamenik glavnog ministra, objavio je video u kojem se robot može videti u akciji. Na snimku je moguće videti opakog robota kako vozi auto, diže tegove i konačno – puca iz dva pištolja. Kako ne bi uplašili gledaoce, tvorci F.E.D.O.R.-a naglasili su: ‘Ne stvaramo Terminatora, već veštačku inteligenciju koja će biti od velike praktične važnosti u mnogim poljima.’ Tako je, poljima poput pucanja u žive ljude i vožnje tenkova.

Rusi su uvereni kako je borbena robotika nužni deo razvoja najboljeg AI-ja, što otprilike znači da učenjem robota pucanju iz dva pištolja doprinosimo njegovoj ekspertizi u kuvanju i avijaciji. Rusi, doduše, imaju planove za FEDOR-a, poslavši ga na Međunarodnu svemirsku stanicu.. Upravo zato je mašina naučia nekoliko praktičnih vještina poput upotrebe ključeva, menjanja sijalica, korićenja bušilice, sklekova i manipulacije malim predmetima.

FEDOR je finansiran iz Fonda za napredna istraživanja, a za programiranje je zaslužan Android Technics. FEDOR bi na Međunarodnu stanicu trebao stići do 2021. Do tog trena Rusi planiraju profiniti njegov sistem za donošenje odluka i složenijih motoričkih funkcija.

2989836 08.12.2016 Испытание антропоморфного робота “Федор” проекта “Спасатель” в лаборатории на базе научно-производственного объединения “Андроидная техника” в Магнитогорске. Александр Овчаров/РИА Новости

Please follow and like us:

Advert

Pin It