ROBOT SPIDERJET U HRVATSKOM BRODOGRADILIŠTU VIKTOR LENAC

Hrvatsko brodogradilište Viktor Lenac uložilo je u automatizaciju dela poslovanja nabavkom robota Spiderjet. Taj robot trenutno radi na modernizaciji broda USS Mount Whitney koji je u sastavu Šeste flote američke ratne mornarice. Osim što ubrzava procese, taj robot ujedno čuva okolinu i donosi velike uštede u radu.

Pridržavajući se vakuumsko-magnetnim poljem za oplatu broda, Spiderjet odstranjuje staru boju sa njega. Za skidanje boje primjenjuje vodu pod visokim pritiskom, koristeći tehnologiju Ultra High Pressure Water Jet. Upotrijebljena voda se, zajedno s nečistoćom, cevima odvodi u spremnike u kojima se filtrira za novu upotrebu dok se odstranjene čestice boje i rđe skupljaju u posebnom kontejneru.

O njegovoj učinkovitosti najbolje govori podatak da za osam sati rada Spiderjet obradi 400 kvadratnih metara brodske površine, što odgovara radu 10 radnika. Osim ubrzanja procesa i smanjenja radnih sati, UHPW tehnologija smanjuje i potrošnju energije za oko 60 posto te štiti okolinu. Kod pranja pod visokim pritiskom, naime, nema prašine, a za razliku od bučnog peskiranja, koje se izvodilo samo noću, metoda je veoma tiha i proizvodi buku nižu od 60 decibela. Zahvaljujući tome može se koristiti u svako doba dana i noći.

“Jasno je da se na ovaj način dramatično podiže produktivnost rada i učinkovitost procesa, čime postajemo značajno konkurentniji na izazovnom tržištu. Želim naglasiti da Spiderjet ne oduzima posao radnicima, nego nam omogućuje da ih preusmjerimo na poslove više vrijednosti i kudikamo humanije uvjete rada od pjeskarenja”, istaknuo je predsednik Uprave Brodogradilišta ‘Viktor Lenac’ Aljoša Pavelin. On je dodao kako kompanija zbog povećanja obima posla ima sve veću potrebu za kvalitetnom radnom snagom koje u hrvatskoj brodogradnji hronično nedostaje.

Please follow and like us:

Advert

Pin It