ROBOT KOJI VOZI MOTOR APSOLUTNI HIT NA SAJMU U TOKIJU

Sudeći po reakcijama i izveštajima koji stižu sa Tokyo Motor Show 2015., najveću pažnju privukao je robot koji samostalno vozi motor, a koji je predstavila Yamaha prikladnim imenom Motobot.

Yamaha MotoBot snimljen na Tokyo Moto Show 2015

Yamaha MotoBot snimljen na Tokyo Moto Show 2015

 U nastavku ovog teksta možete pogledati i prikladni promotivni video koji će vas sigurno ostaviti bez daha, jer će vam se svojim glasom obratiti i Motobot lično. Ta sreda, 4.novembar 2015. godine biće zapamćena i po neverovatnom broju objava na društvenim mrežama, gde su ljudi sa oduševljenjem komentarisali Yamahin koncept Motobot Ver#1.

Ovim konceptom Yamaha je napravila fanastičan spoj motocikala i robotike, čime su dokazali da su uvek za korak ispred konkurencije.

Veliki broj blogera i tviteraša je uz oduševljenje izrazilo i svoju zbunjenost, postavljajući pitanje, koja je svrha ovog projekta i sa kojim ciljem se on razvija, jer je na društvenim mrežama u proteklih par nedelja goruća tema upravo sigurnost samovozećih automobila bez vozača koji se nisu pokazali kao sigurni. Bilo je čak i zluradih komentara da će svet uskoro biti preplavljen ogromnim brojem “RoboCop”-ova koji će patrolirati i ugrožavati saobraćaj.

Medjutim, razvojni tim Yamahe dao je odgovor svim skepticima, da je Motobot zapravo inicijalna kapisla, odnosno razvojni projekat iz kog će se izvući najbolja iskustva, sa ciljem razvoja sistema kontrole vožnje sa visokim stepenom sigurnosti i tačnosti. Motobot tehnologija će u skorijoj budućnosti biti primenjena u stvaranju napredog sistema podrške vozačima, koji bi na taj način mogli da uživaju u bezbednijoj vožnji, istovremeno ostavljajući prostor da se delovi ove tehnologije koriste i u drugim oblastima poslovanja kompanije Yamaha.

Ono na čemu istraživači u Yamahi sada rade je potpuna autonomija Motobota, odnosno izrada sistema koja će robotu dati potpunu kontrolu gasa, ručice kočnica, pedala, kvačila i prenosa uključujući i upravljanje motorom.

Dok se to ne desi, Motobot ponosno krstari sajmovima na mašini Yamaha YZF-R1M brzinama od čak 200 kilometara na sat, ostavljajući posmatrače bez daha.

više informacija na linku Yamaha MotoBot

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It