Robot koji diriguje italijanskim orkestrom

YuMi, humanoidni robot, koji je dizajniran od strane švajcarske firme ABB je debitovao juče uveče u Verdijevom pozorištu u Pizi u znak obeležavanja Prvog međunarodnog festivala robotike u Toskani. Robot sa dve ruke je vodio Lucca filharmonijski orkestar pored poznatog italijanskog tenora Andree Bočelija.

Foto: AFP

„U osnovi, morali smo da nađemo vremena da razumemo njegove pokrete. Kada smo pronašli način, sve je bilo prilično lako,“ rekao je glavni dirigent orkestra Andrea Kolombini.

Foto: AFP

„Apsolutno je fantastično. Tehničari su takođe bili fantastični i sve su učinili da bude savršeno, naročito u dužini i brzini gesta, što je veoma važno,“ dodao je Kolombini.

YuMi, čije je ime izvedeno od fraze „ti i ja“ (You and Me), naučio je sve pokrete Kolombinija, koji je vežbao pokrete na probama pred robotom, kako bi kompjuter zapamtio tačnu gestikulaciju. Robot nije u stanju da improvizuje i bilo kakva neočekivana promena tempa od strane muzičara bi narušila dirigovanje robota.

Foto: Reuters

Robot je vodio tri od 18 komada koji su izvedeni u utorak uveče, uključujući i poznatu ariju La Donna e’ Mobile, iz Verdijeve opere Rigoletto.

Izvor: Reuters

Please follow and like us:

Advert

Pin It